Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подписки и контраподписки. Как синдикати в БНР защитиха и Силвия Великова, и свалянето ѝ от ефир


Кадър от протеста в защита на Силвия Великова и свободата на словото пред БНР на 13 септември
Кадър от протеста в защита на Силвия Великова и свободата на словото пред БНР на 13 септември

Възможно ли е синдикална организация в обществена медия едновременно да подкрепя позиция срещу непрозрачно кадрово решение на ръководството и становище в подкрепа на същото това решение?

Случаят със Силвия Великова от БНР, която последователно бе свалена и върната в ефир, показва именно това. Два синдиката на служители в радиото са подкрепили подписка в защита на свободата на словото на 13 септември, а 3 дни по-късно – и такава в защита на ръководството.

Всичко започва с променливата версия на генералния директор на радиото Светослав Костов, който първо обясни на 12 септември пред Свободна Европа, че длъжностната ѝ характеристика не предполага Великова да отразява съдебната система и да води "Преди всички", а после отрече тя изобщо да е сваляна от ефир.

Ден по-късно временният директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев заяви, че всъщност само е променил седмичния график на водещите, което е част от правомощията му, но въпреки това е било грешка. И затова подаде оставка.

Междувременно се появи официална позиция на Управителния съвет (УС) на БНР, от която стана ясно, че Великова е допуснала две нарушения. Едното бе, че е участвала в предаване по време на отпуска, в което е коментирала протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. А другото – че е сред тримата служители на БНР, отговорни за обявяването в ефир на името на непълнолетно момче от Пловдив, за което прокуратурата обяви, че е било вербувано от "Ислямска държава".

В тази позиция се споменаваше още, че "за да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес".

Синдикатите първо се усъмниха в налагане на цензура

"Липсата на професионални аргументи е обезпокоителна и е знак за налагане на цензура"

Затова още на същия ден, 13 септември, няколко синдиката в радиото излязоха с общо становище и подписка към него със следния текст: "Изразяваме своята тревога от противоречивите сигнали, които ръководството на БНР отправя с действията си към журналисти в обществената медия. Отчитаме факта, че отделните ресори не са прерогатив на конкретен журналист и преструктурирането на програмите е в правомощията на мениджърския екип, но липсата на професионални аргументи е обезпокоителна и е знак за налагане на цензура."

То бе подкрепено от синдикалните дружества РС "Подкрепа", СБЖ "Хоризонт", СБЖ "Христо Ботев", СБЖ "Радио България", СБЖ "Музика" и Синдикат "Свободно слово", чийто председател е именно Великова. Вместо нея обаче, в подписката се беше подписал друг представител на организацията.

Три дни по-късно, на 16 септември, председателите на РС "Подкрепа" и СБЖ "Христо Ботев" – Дарина Григорова и Дарина Анастасова, се подписват под друго становище, изразяващо противоположна позиция. То е адресирано до Съвета за електронни медии (СЕМ) и бе поставено тази седмица в кафенето на радиото.

Становището в подкрепа на ръководството на БНР
Становището в подкрепа на ръководството на БНР

"През годините винаги сме отстоявали принципите на журналистическа етика и свобода на словото. Но това трябва да се отнася и по отношение на свободата за взимане на управленски решения от ръководството на БНР. Недопустимо е да бъде упражняван външен или вътрешен натиск върху решенията и действията на Генералния директор и Управителния съвет на медията, което рефлектира върху работата на екипите на БНР", се казва във втората подписка, подкрепена още от НРТС – КНСБ и СЖБ – КТ "Подкрепа".

Две от дружествата после се обявиха срещу натиска над ръководството

Потърсена за коментар по телефона от Свободна Европа, Дарина Григорова се изненада, че съдържанието на второто становище се разпространява публично във Фейсбук, тъй като по думите ѝ "това е поверителна информация и аз просто не знам това, което виждате във Фейсбук – не мисля, че е много редно да коментирам".

"Всичките тези неща, които се разиграха, намирисват на един голям сценарий"

Въпреки това тя отговори на няколко въпроса, уточнявайки, че "всичките тези неща, които се разиграха, намирисват на един голям сценарий". Чий е въпросният сценарий, Григорова така и не конкретизира, но даде да се разбере, че лично тя е възмутена от натиска, упражнен от премиера Бойко Борисов върху Светослав Костов за връщането на Великова в ефир.

"Той беше явен този натиск – обажда се министър-председателят и казва: "Отменете това решение, защото ще си имате проблеми". Така ли беше? Ние на това се противопоставяме и подкрепихме г-н Костов във вземането на решение. Сега, дали това е правилно или не е правилно, това е вътрешен проблем на БНР, който не трябва да се изнася навън. В крайна сметка, когато има такива решения, ние можем да се съберем синдикатите, да разговаряме с него, да му кажем, че не е редно, а не да се изнася този проблем и да се разнася в цялата страна."

Председателката на РС "Подкрепа" уточни, че подкрепя двете подписки, защото едновременно се обявява в защита на свободата на словото, но и против опитите за натиск върху ръководството на БНР, независимо дали идват отвън или отвътре.

Попитана дали изразяването на подкрепа за Костов представлява спонтанен акт или е по нечия молба, Григорова отговори: "Изобщо не е поискано от никого това становище, ние разговаряхме в навечерието на 16 септември, тоест, с колегите се свързах вечерта – разговаряхме надълго какво трябва да направим, защото сме възмутени от натиска около това нещо... Защото сега, извинявайте, да ви се обажда министър-председателят – това не е ли натиск?"

Подписът на друг синдикален лидер под това становище обаче предизвика повече реакции. Става въпрос за председателя на СБЖ "Христо Ботев" Дарина Анастасова, която по думите на нейни колеги в синдикалното дружество пред Свободна Европа, не е известила никого за намерението си да защитава ръководството на БНР.

Самата тя потвърди в телефонен разговор пред Свободна Европа, че е взела еднолично решение да подпише тази позиция по същия начин, както се е подписала и в защита на свободата на словото и Силвия Великова три дни по-рано.

"По същия начин съм помолила да се подкрепи подписката в името на свободното слово"

"По същия начин, в ролята си на председател, въпреки че съм била в отпуска, съм помолила да се подкрепи подписката в името на свободното слово, защото ние всички сме журналисти и настояваме това да бъде така. И не се наложи да правим Общо събрание, защото смятам, че избирането ми за председател, и то втори мандат, легитимира възможността да защитавам хората – членове на СБЖ "Христо Ботев", както когато става въпрос за подписката за свободното слово, така и за подписката към становището за подкрепа на ръководството."

Членове на един от синдикатите се разграничават от позицията

Нейни колеги от синдиката обаче коментираха, че по този начин тя нарушава правилника на СБЖ. Затова и във вторник бе направен опит за Общо събрание в нейно отсъствие, на което дружеството да се разграничи от позицията в защита на ръководството на БНР. Това обаче не стана факт заради липса на кворум. По неофициална информация причина за липсата на кворум се е оказал фактът, че от 71 регистрирани членове на дружеството, повече от половината са пенсионери.

"Смятам, че това, което направих, е също част от възможността ми да се възползвам от свободата на словото"

"Аз не съм подписвала и не съм призовавала никого към подписване на никакви документи, в смисъл – никакви подписки към ръководството. Аз просто съм подписала и съм се присъединила към становището на четирите синдиката, защото смятам, че на това ръководство, въпреки тази голяма грешка по отношение на колегата ни Силвия, която беше допусната, трябва да му бъде дадена възможност да направи нещата и да бъдат изяснени. И смятам, че това, което направих, е също част от възможността ми да се възползвам от свободата на словото", коментира Анастасова пред Свободна Европа.

И добави: "Аз съм подписала становище в подкрепа, но то как е използвано и какъв текст има – аз не съм го виждала. Аз съм болна. Преди това съм била в отпуска. Това е дистанционно. Бих защитила всяко ново ръководство на БНР, както съм защитавала и предишните, но и всеки свой колега за свободата на словото."

Новинарят и редактор в "Хоризонт" Николай Петров коментира пред Свободна Европа, че е разбрал за двете паралелни подписки от колеги, но няма представа колко души са подкрепили тази в подкрепа на ръководството. По думите му е нонсенс първо да изразяваш тревога от действията на ръководството, а след това да отстояваш правото му да предприема същите тези действия.

Свидетел на натиск от Костов за свалянето на Великова от ефир

Междувременно заместник главният редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска обяви в сряда пред "Оффнюз", че лично е станала свидетел как генералният директор на БНР е упражнил натиск над бившия директор на програмата Ивайло Савов да свали Великова от ефир. Савов бе пенсиониран в деня на назначаването на Николай Кръстев за и.д. директор, непосредствено преди последният да заяви пред Великова, че няма да води "Преди всички" и няма да отразява съдебната система.

"Станах свидетел на директен натиск от страна на г-н Светослав Костов върху г-н Ивайло Савов"

"Аз станах свидетел на това, тъй като ние с него – той като директор, а аз – като заместник главен редактор, делим почти едно и също работно пространство, като всъщност между нас стои една стъклена преграда. Много често тя е отворена, за да улеснява работния процес между нас, така че станах свидетел на директен натиск от страна на г-н Светослав Костов върху г-н Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи и.д. директор Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора "Правосъдие и съдебен ред", където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на програма "Хоризонт" – "Преди всички", заяви Късовска пред онлайн медията.

Самият Светослав Костов на няколко пъти отрече да е имало натиск в тази посока, включително и по време на изслушването си пред СЕМ. В четвъртък част от редколегията на "Хоризонт" също ще бъдат изслушани от медийния регулатор по повод казуса.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG