Връзки за достъпност

Извънредни новини

В затвора заради Пушкин. Руската класика в помощ на протестиращите в Москва


Рапърът Оксиморон по време на представлението

Десетки хора на изкуството са събрани в една зала, а хиляди други ги наблюдават по интернет как рецитират части от произведения на руски и световни класици. Изпълнителите са известни актьори и музиканти. Срещу тях, обвита в тъмнина, седи жена, която след всяка рецитация произнася присъдата – глоба или направо затвор.

Докато това продължава, оркестър свири зловеща музика, а сцената постепенно се превръща от светла спалня в тъмна затворническа килия.
Това обаче не е театрално представление, а едно от събитията в подкрепа на арестуваните по време на протестите в Москва в последните месеци. Нарича се „Влез в затвора заради текст“ (#сядьзатекст) и е организирано от рапъра Оксиморон.

„Русия била погубена от назадничавата, себична власт, която не се съобразявала с народните желания, надежди, копнежи“, звучи откъс от „Окаяни дни“, дневниците на Иван Бунин от 1918-1919 г. „В този смисъл революцията била неизбежна...“

Четири години в затвора по силата на Член 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация, обявява съдията – за призоваване към екстремизъм.

„Хаосът, бруталността, произволът и корупцията в руския съд и руската полиция са такива“, - чете друг участник откъс от написаните през 1856 г. мемоари на Александър Херцен „Минало и размисли“ - „...че обикновеният подсъдим се страхува не толкова от присъдата, колкото от самия съдебен процес“.
Пет години в затвора по силата на Член 282 – подбуждане към омраза и враждебност и унизяване на човешкото достойнство.

Други получават по четири години затвор за рецитиране на „Волност“ от руския бард Александър Пушкин или на думи на Махатма Ганди за ненасилието. Всички обвинения реално съществуват в действащия в Русия Наказателен кодекс. Екстремизъм, пропаганда на тероризъм, опит за промяна на конституционния ред, подбуждане към насилие срещу социална група.

Изкуството имитира живота

Въпреки че всички изпълнения са художествена измислица, някои от обвиненията удивително напомнят на случаи от реалността. Всичките 79 участници сядат на дървено бюро насред една обикновена спалня. На стената зад тях е разпънато либертарианското знаме с навита змия и надпис „Не ме настъпвай“. Същото знаме се вижда да виси на стената зад Егор Жуков, който поддържаше популярен канал в YouTube до арестуването му на 1 август за подбуждане към масови вълнения.

Всъщност цялата спалня на сцената е точно копие на стаята, в която Жуков се върна под домашен арест след месец в следствения арест.

Минути след началото на шоуто, което се излъчва на живо в мрежата, маскирани мъже нахълтват и свалят знамето от стената, като така вероятно пресъздават какво се е случило по време на обиска в апартамента на Жуков.

Процесът срещу Жуков провокира масова кампания в негова подкрепа. Студенти събираха подписи в Москва с настояване той да бъде освободен. Но този пърформънс е предизвикан преди всичко от присъдата от три и половина години срещу Павел Устинов, който бе обвинен, че е извадил рамото на полицай, въпреки че кадрите показват обратното.

Устинов и Жуков са сред многото обвиняеми, в чиято защита се изправи рапърът Оксиморон. В края на представлението той се обърна към публиката:

„Законът не може да се прилага избирателно. Нито пък солидарността. В ареста има и други, по-малко известни обвиняеми, някои от тях вече бяха осъдени. И преди да се вдигне шум заради Устинов, почти никой не ги забелязваше“.

Накрая Оксиморон призова хората да публикуват в социалните мрежи литературни текстове, които могат да бъдат сметнати за бунтарски по силата на „абсурдните“, според него, закони в днешна Русия.

И те го правят. Един от най-популярните хаштагове е #сядьзатекст и хората споделят по няколко реда от руски класически произведения, заради които биха могли да получат обвинения.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG