Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пламен Георгиев се отказа да бъде прокурор, за да стане консул


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Бившият ръководител на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е подал оставка като прокурор, съобщи "Дневник", цитирайки говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева.

Както е известно, Георгиев бе назначен за генерален консул във Валенсия няколко дни, след като съдебните кадровици го възстановиха на работа в специализираната прокуратура през август. Това бе първото му желание, след като подаде оставка като шеф на КПКОНПИ в края на юли.

Предстои Прокурорската колегия да разгледа оставката му като обвинител в сряда, за да може Георгиев да заеме поредния пост, на който бе назначен от правителство на ГЕРБ.

Георгиев бе зам.-министър на правосъдието в първия кабинет "Борисов". В края на януари 2013 г. Бойко Борисов го назначи за шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това стана само месец преди първото правителство на ГЕРБ да подаде оставка и малко, след като парламентът промени изискването за заемане на този пост за юридически стаж от 12 на 10 години. Към началото на 2013 г. стажът на Георгиев бе около 11 години.

Той остана начело на КОНПИ до март 2018 г., когато вече в третия премиерски мандат на Борисов, бе избран с голямо мнозинство от парламента за председател на прясно създадената тогава КПКОНПИ.

Последното му назначение – начело на консулската ни служба във Валенсия, стана факт само 4 дни след възстановяването му в спецпрокуратурата по негова молба заради оставката му като шеф на антикорупционната комисия. До този развой се стигна заради разкритията около недекларираната от Георгиев тераса в семейния му тризонет в София.

Въпреки че по собствените му думи, назначената от прокуратурата данъчна проверка на доходите му не е открила нищо нередно, той подаде оставка, за да не позволи "една "тераса", хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ".​

Става въпрос за терасата с площ от над 180 кв.м в луксозния тризонет на Георгиев в столичния кв. "Гео Милев", която той не бе декларирал като имущество, твърдейки, че е обща част от кооперацията. Според район "Слатина" и вече бившия директор на "Общински строителен контрол" към Столична община арх. Влади Калинов обаче, терасата е негова собственост.

Същият извод може да се направи и от молбата за вписване на ипотеката му от Първа инвестиционна банка в Агенцията по вписванията, с която Свободна Европа разполага. В нея бе посочено изрично, че тризонетът разполага с "междинно ниво, на кота + 17.40 метра, със застроена площ от 16.08 кв.м., състоящо се от: галерия и баня – тоалетна и тераса – плосък покрив, с площ от 186.57 кв.м. при съседи: ул. "Проф. Георгие Павлов", ул. "Калина Малина", покривно пространство и двор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG