Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помпео подписа пакт за отбрана с Гърция и разкритикува Русия, Китай и Иран


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на визитата си в Гърция
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на визитата си в Гърция

САЩ и Гърция подписаха ново споразумение за отбрана. Това се случи по време на посещението на държавния секретар Майк Помпео в южната ни съседка, като той подчерта, че пактът не е насочен срещу някоя от страните в региона, включително и Турция.

„Двете неща не са свързани. Това ще доведе до голямо въздействие върху капацитета на САЩ и Гърция да работят заедно в сферата на отбраната“, каза Помпео в Атина, по повод договорът за военна кооперация, който ще увеличи активностите в базите край Лариса, Стефановикио и Александруполис, както и ще позволи да бъдат направени инфраструктурни и други подобрения в морската база в залива Суда. Той също така подчерта, че напрежението по оста Вашингтон-Анкара в последните месеци няма общо с договора с Гърция.

Напрежението между Турция и САЩ се появи заради действията на управляваната от Реджеп Тайип Ердоган държава в Сирия, както и заради закупуването на отбранителните комплекси С-400 от Русия. В същото време отношенията между Анкара и Атина остават традиционно сложни, а напрежението между съседките бе повишено в предходните месеци заради предприетите сондажи от турска страна в териториалните води на Кипър.

Според Помпео „обновяването“ на отношенията с Атина идват в много важен момент, тъй като в региона текат процеси, в които се намесват и много други играчи.

„Вземете за пример Русия, която нарушава суверенитетът на вашите съседи…Вземете за пример Ислямската република Иран и свързаните с нея терористи, които дестабилизират Близкия Изток, доведоха Ливан до състояние на клиентска държава и подпомогнаха мигрантската криза, която продължава да влияе на Гърция“, каза държавният секретар на САЩ. Той подчерта и действията на Китай, от където, по негови думи, използват икономически средства, водещи до сделки, които оставят множество държави с тежки дългове.

Гърция е последната спирка на държавния секретар по време на обиколката му в Европа. В предишните дни той посети Черна гора и Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG