Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сайтът на НАП се срина


 „Възниква грешка в работната система“ се чете на сайта на НАП
„Възниква грешка в работната система“ се чете на сайта на НАП

Сайтът на Националнта агенция по приходите (НАП) е недостъпен. От страницата на институцията се изписва само „Възниква грешка в работната система“.

„Променя се хардуер и в момента някои услуги са недостъпни“, това заяви говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Пред Свободна Европа той каза още, че няма информация дали извършваният ремонт е предварително планиран и няма публикувано съобщение за това, но не става въпрос за „външна причина“, тъй като ремонтът се извършва от служетели на НАП. Той обясни, че ремонтът е наложен от „хардуерна причина“, която специалисти от агенцията и външна фирма, отговаряща за поддръжката извършват.

На въпрос дали ремонтите са свързани с теча на данни от преди няколко месеца, Бъчваров каза, че „не мисли“, че има общо със случая.

В средата на юли хакерската атака срещу масивите на НАП доведе до изтичането на данни на над 5 млн. българи. Обвинени бяха собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и служителите във фирмата Кристиян Бойков и Георги Янков. По случая от страна на специализираната прокуратура бе издадена и европейска заповед за разследване на главния редоктор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

На НАП бе наложена и глоба в размер на 5.1 млн. лева от страна на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). От комисията вече обявиха, че ще оспорват решението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG