Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът предупреди Турция да прекрати военните действия в Сирия


Дим се издига над сирийския град Рас-ал-Айн
Дим се издига над сирийския град Рас-ал-Айн

Пентагонът „силно насърчава“ Турция да „прекрати“ действията в североизточна Сирия, съобщи Франс прес.

Поне 11 цивилни граждани са загинали и 28 са тежко ранени след третия ден от операцията на Анкара в северна Сирия по данни на Кюрдския червен полумесец. Загиналите кюрдски бойци са десетки, Турция потвърди за един свой убит войник и трима ранени.

Турските части са достигнали граничните сирийски градове Рас-ал-Айн и Тал-Абад в четвъртък като и двете населени места са били подложени на бомбардирвки, съобщи Би Би Си. Според сирийските бойци турските части не са напреднали значително навътре на сирийска територия.

Десетки хиляди хора са напуснали домовете си, бягайки от бомбардировките.

Междувременно външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията в понеделник. ЕС осъди военната операция и призова турските власти да се въздържат от военни действия. Някои държави членки, включително Франция и Швеция, обявиха, че ще настояват Европейският съюз да наложи санкции на Турция и по-специално ембарго върху износа на оръжие за Анкара. Унгария се обяви против въвеждането на икономически ограничения срещу Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че заплахите на президента Реджеп Ердоган, че ще отвори границите за 3,6 милиона бежанци, намиращи се в Турция, са неприемливи.

„Турция трябва да разбере, че основната ни загриженост идва от това, че действията ѝ могат да доведат до нова хуманитарна катастрофа. Никога няма да приемем бежанците да се използват като оръжие за изнудване срещу нас“, предупреди Туск.

Туск е в Никозия, където изрази подкрепа за Кипър във връзка с турските сондажи за газ в кипърската икономическа зона.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не се притеснява от ултиматума на Ердоган. Той увери, че миграционен натиск по българо-турската граница няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG