Връзки за достъпност

Извънредни новини

Членове на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката на Лозан Панов


Лозан Панов
Лозан Панов

Десетима членове на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това става ясно от тяхна позиция, публикувана в сряда, в която оспорват публичното обръщение на Лозан Панов по случая "Джок Полфрийман".

По-рано тази седмица той призова тримата си колеги, разглеждащи искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното освобождаване на австралиеца, да вземат решението си колкото се може по-бързо.

В понеделник Панов апелира те "максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен от правна гледна точка казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни".

Изявлението му беше критикувано още във вторник от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и колегата му Севдалин Мавров – и двамата за пръв път коментираха случая "Полфрийман", тъй като при предишните му обсъждания си направиха отводи.

"Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото"

"Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към [съдиите], на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат в позицията си десетимата съдебни кадровици.

Освен от Магдалинчев и Мавров, тя е подписана още от Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков. Според тях призивът на Панов към съдиите, разглеждащи казуса на Полфрийман, представлява "недопустим акт".

"Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират. Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионално достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх", пише още в позицията.

Според десетимата членове на Съдийската колегия казусът "Полфрийман" не е първият, по който към ВКС е отправено искане, "но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава".

"Призоваваме председателя на ВКС също да поеме своята отговорност"

"С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява. Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва недвусмислено позицията.

Мнозинството в Съдийската колегия не винаги реагира с подобна бързина по случаи, засягащи съдийската независимост. Повече от половин година съдебните кадровици игнорират, например, поставени от Съюза на съдиите в България (ССБ) конкретни въпроси, свързани със съмненията за влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски в съдебната система.

В началото на юли от ССБ изпратиха на колегията писмо, с което настояха за изслушване на съдиите Методи Лалов, Владимира Янева и Георги Колев. То беше по повод твърденията на Лалов за среща между тримата, към която за кратко се присъединил и "корпулентен политик", както често е наричан депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Съсловната организация тогава призова ВСС "да проведе необходимите проучвания, включително и изслушвания на засегнатите лица, и да оцени установените факти през призмата на задължението на съдиите да не допускат поведение, което уронва престижа на съдебната власт, както и през нормите за етично поведение на българските магистрати".

В писмото се припомняше и случаят със съдия Веселин Пенгезов, който през 2014 г. също спомена за влияние на Пеевски в съдебната система. Реакция по тези теми от ВСС обаче продължава да липсва.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG