Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши


Изпълнителният директор на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар
Изпълнителният директор на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар

„България е въвлечена в изключително сериозна медийна гражданска война, а ситуацията може да се влоши от избора на нов главен прокурор“. Това гласи позиция на „Репортери без граници“, разпространена след срещата на изпълнителния директор на организацията Кристоф Делоар с българският президент Румен Радев, която се проведе в четвъртък в София.

„Като страна на последно място в ЕС по свобода на медиите България не се нуждае от допълнителната загриженост, която предизвиква назначаването на следващия главен прокурор. Иван Гешев направи напоследък изключително нападателни коментари за медийни издания, които не му допадат, а това предизвика опасения от възможно умишлено преследване на тези медии“, се казва още в позицията. От „Репортери без граници“ подчертават също, че Гешев е демонстрирал убежденията си „по начин, който води до заключения, че българската демокрация е в голяма опасност“.

По време на срещата между Радев и Делоар, на която е присъствала и ръководителката на отдела за Европейския съюз и Балканите Полин Аде-Мевел, са били обсъдени начините, по които може да се подобри уважението към свободата на медиите в страната. Президентът е бил призован да използва всички свои правомощия, за да може да бъде гарантирана свободата на медиите в България. Той е бил помолен да отправи обръщение към обществото и парламента, за да припомни за принципите на правосъдието, както и за факта, че съдиите и държавните служители са задължени да уважават фундаменталното право на свобода на мнението и изразяването.

„Спирането на работата на националното радио отново показа важността на въпроса кой и как управлява обществените медии“, е заявил от своя страна Радев. По негови думи свободата на медиите е фундаментална за демокрацията, а България е очевидно в криза.

От „Репортери без граници“ са напомнили на президента, че страната ни е подписала документ за Международно партньорство за информация и демокрация, което е направила лично външната министърка Екатерина Захариева в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември.

България е на 111 място сред общо 180 страни в индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“.

В началото на месец септември дългогодишният съдебен репортер в БНР Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ беше отнет. Ден по-късно за пръв път в историята си програма "Хоризонт" спря излъчването си в цялата страна за повече от пет часа. Тези събития доведоха до няколко протеста, създаване на парламентарна комисия, а в крайна сметка и до уволнението на генералния директор на БНР Светослав Костов от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG