Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Джендър" не е това, което ви карат да мислите. И път за 20 млн. на километър


Дубравка Симонович, специален докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени даде пресконференция в София в понеделник.
Дубравка Симонович, специален докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени даде пресконференция в София в понеделник.

Добро утро,

Най-важното до този час:

  • ООН призова София да преосмисли Истанбулската конвенция
  • Поне двама кандидати за София будят въпроси с имотите си

България неправилно разбира термина "джендър" и трябва да му намери по-точен превод. Това каза в София специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович. Симонович добави, че България трябва да преосмисли отношението си към Истанбулската конвенция. Както помните, през декември 2017 г. беше пуснат неверният слух, че тази конвенция прокарва "третия пол" и натрапва хомосексуалност, тъй като борави с термина "джендър". В действителност конвенцията защитава жените от насилие, а думата "джендър" е научен термин, с който от десетилетия се означава социалната роля на пола. Фалшивата новина обаче прерасна в паника и за по-малко от 2 месеца по темата се появиха 7400 публикации. Те показват, че истерията е била нагнетена главно от две партии: ВМРО и БСП.

Избори, имоти, магистрали

Поне двама кандидати за кмет на София са извършили имотни сделки на непазарни цени – това са Мая Манолова и Ангел Джамбазки. Откритието е на "Биволъ". Изданието не е открило нередности при кандидатите на "Демократична България" Борислав Игнатов и на "Спаси София" Борис Бонев.

Поглед към предизборния процес в Монтана показва, че основните кандидати практически не говорят за своите планове, а вместо това обсъждат миналото. Едно от малкото обещания на досегашния кмет Златко Живков е да осигури строителството на магистралата Ботевград – Видин, малка част от която минава през Монтана. Така му беше казал и премиерът Борисов, когато през септември ГЕРБ го подкрепи: "смело да обещава" строежа на пътя Мездра – Ботевград.

Привечер в понеделник пътната агенция обяви, че започва строителството на скоростния път Мездра – Ботевград. Оказва се, че за тази цел се използват парите, отпуснати по-рано за магистралата през Кресненското дефиле, чийто строеж беше забавен. 13-те километра, които ще се правят сега, "бият всички рекорди за най-скъп път у нас", пише "Медиапул". Те излизат по 20 млн.лв. н километър.

Москва, АЕЦ "Белене", рецесията

Москва разчита на "добри шансове" за строителството на АЕЦ "Белене". Това каза руският външен министър Сергей Лавров на своята колега Екатерина Захариева. Външната министърка е на посещение в Москва. "Росатом" е една от 13-те компании, които се отзоваха на обществената поръчка на българското правителство за строежа на АЕЦ "Белене".

След толкова много приказки за глобалната и неизбежна рецесия, ето един експертен поглед конкретно за България. Красен Станчев обяснява какво можем да знаем за икономиката на страната в близкото бъдеще. Той разглежда като основен риск политиеските решения за прокарване на обречени, но скъпи проекти, които са важни за Русия.

И няколко препоръки

Под ръководството на Сотир Цацаров прокуратурата е започнала минимум 11 дела и проверки срещу хора на ГЕРБ, които са стигнали до задънена улица. Борис Митов прави преглед на дългия мандат на главния прокурор, който изтича тази година. Това е първата публикация по темата.

В София за първи път беше поставена люлка за деца с увреждания, но тя оцеля само един ден. Вандали я съсипаха, разказва Анна Йончева, инициаторка на поставянето на люлката. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Вестник "Сега" навърши 22 години. Тук можете да видите снимки от някои по-стари броеве. Честито!

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG