Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет камъчета в пантофката на Урсула Фон дер Лайен


Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Докато всички погледи са вперени в македонската или британската драма, няколко души закусват рано в петък сутринта след продължило до малките часове на нощта заседание в Брюксел.

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е само на крачки от залата, в която европейските лидери, са говорили за разширяване, Брекзит и Турция, в компанията на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания Педро Санчес, Португалия Антонио Коща, на Белгия Шарл Мишел, на Холандия Марк Рюте, на Хърватия Андрей Пленкович и на Латвия Кришянис Каринш.

Последните шестима са членове на група от високопоставени посредници между европейските политически семейства, назначена след европейските избори да разрешава институционални кризи.

Двете жени и шестимата мъже имат за задача, да намерят изход от безпрецедентната ситуация, в която Фон дер Лайен се намира от две седмици, след като Европейският парламент отхвърли трима от предложените от нея кандидат-комисари, предизвиквайки криза на 13-ия етаж. За първи път в най-новата история опитите на Фон дер Лайен да намери заместници на отхвърлените кандидати - Силви Гулар от Франция, Рована Плумб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария, не дават резултат.

Ранната кризисна закуска в брюкселския хотел “Софител”
Ранната кризисна закуска в брюкселския хотел “Софител”

Европейският парламент вече обяви, че Фон дер Лайен ще може да настани комисарите си в новите им кабинети не по-рано от началото на декември, месец след като официално трябваше да встъпи в длъжност. Времето, преминало в очакване тя да представи нови имена, които да бъдат проверени за лоялност и компетентност, дори ще е по-кратко. Парламентът смята да гласува окончателно Комисията най-късно на 25 ноември.

И това създава неудобство не само в обувките на следващия председател на Европейската комисия. Френският президент Еманюел Макрон определи положението като “политическа криза”.

Предаването на властта

Макар да си взема сбогом с Европарламента във вторник, след като беше изпратен от европейските лидери миналата седмица, Жан-Клод Юнкер ще трябва да остане в президентския си кабинет в Брюксел поне още един месец. Отиващата си комисия ще управлява европейските дела като служебно правителство - без да може да взема важни политически решения, да предлага ново законодателство и дори да се разпорежда с големи плащания от бюджета. Юнкер вече спря законодателните инициативи в началото на лятото, за да даде възможност на съзаконодателите - Съвет и Европарламент, да ги приемат. Комисията е в намален състав, след като комисарите от Румъния и Естония напуснаха, за да станат евродепутати, а Юнкер не пожела да им вземе заместници заради краткото време до края на мандата си.

В същото време във встъпителната си реч пред Европейския парламент Фон дер Лайен заяви амбициозна програма за първите си 100 дни на управление, сред които законодателни предложения по климатичния си пакет, създаване на фонд за компенсиране на преминаването към въглеродно-неутрална икономика, които сега ще се забавят.

Двама са малко, и трима дори

Под въпрос е и парламентарната подкрепа за новата Комисия. Както за нейното одобряване, но най-вече за законодателните й инициативи. След изборите през май двете традиционно най-силни политически групи - на християн-демократите и на социалистите, вече не са достатъчни, за да гарантират мнозинство. Трети играч в ролята на “златния пръст” ще е необходим на новата председателка, която беше избрана с най-тънкото досега мнозинство от едва 9 гласа в парламента. То обаче няма да е достатъчно за стабилно управление, нито би осигурило предвидимост в работата на институциите.

Гласуването за Фон дер Лайен показа, че битката ще е за всеки глас. Зелените, които имат един еврокомисар, трудно ще бъдат убедени да подкрепят мнозинството всеки път, ако се имат предвид критиките към климатичните, земеделските и еко- политики, обещани на бъдещата председателка.

Най-логично третата част от парламентарната подкрепа би могла да дойде от групата на бившите либерали, наричана сега “Обнови Европа”, която има 6-ма комисари в екипа на Фон дер Лайен. Но нейният водач и идеолог Еманюел Макрон е сред най-силно засегнатите от кризата на 13-ия етаж , тъй като неговата кандидатка Силви Гулар беше унизително отхвърлена от след две парламентарни изслушвания, на които трябваше да отговаря на най-вече на въпроси за своята лоялност и почтеност. Макрон нарече случилото се “политическа игра” и “хвърляне на кал”.

Като гледам някои други комисари, които са вече осъждани, г-жа Гулар беше отхвърлена от технически комисии и етични въпроси бяха използвани за политически цели, заяви Макрон.

Той обясни, че отпадането на унгарския комисар е разгневило ЕНП, “след това същото се случи с друг комисар, и те решиха да се нахвърлят на г-жа Гулар”.

Макрон би могъл сравнително лесно да изгради политическа подкрепа около главния преговарящ на ЕС за Брекзит и бивш еврокомисар Мишел Барние, особено ако Обединеното кралство успее да излезе от ЕС със споразумение и преходен период, договорени от него. Работата на Барние през над трите години преговори с Лондон е ценена в Брюксел, но той има един основен недостатък - че е от мъжки пол.

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Балансът Фон дер Лайен

Създаването на напълно балансирана откъм пол, география и партийно присъствие Европейска комисия е една от визитните картички на бъдещата председателка. Фон дер Лайен успя да постигне паритет между жени и мъже, да разпредели девет старши комисарски постове между кандидати от източна и западна, северна и южна Европа и да задоволи претенциите на политическите партии за достойно присъствие на комисията, като даде десет места на социалистите, девет на ЕНП, шест на “Обнови Европа и по едно на зелените и на консерваторите.Това разпределение е реверанс към социалистите и на либералите спрямо представянето им на изборите през май, с явната цел, да й гарантира тяхната благосклонност.

Балансът Адам-Ева

Но влизането в нея на мъж комисар от Франция би означавало, че Унгария и Румъния трябва да номинират жени, за да се съхрани паритетът на половете, на който председателката толкова държи. Унгарският премиер Виктор Орбан, който веднага подмени отхвърления си бивш правосъден министър с посланика си към ЕС в Брюксел Оливер Вархали, отклони искането на Фон дер Лайен да даде и второ, женско име, за да й развърже ръцете за маневри.

Правото да номират комисари е на найционалните правителства, като те нямат ангажимент към пола на кандидата. Заради малкото жени и амбицията за равноправие между половете, която е политически приоритет поне на последните две Комисии, търсенето на баланс между мъжете и жените комисари се превърна в доказателство за добър мениджмънт от председателите. При съставянето на своя екип Юнкер дори публично обеща на държавите, които предложат жени по-значими ресори. Фон дер Лайен пък поиска всяка страна да предложи мъж и жена, на което малцина се отзоваха.

Заради светкавичната реакция на Орбан, Румъния, която също номинира мъж, се сблъска с неотстъпчивост от Фон дер Лайен, която отхвърли евродепутата Дан Ника и поиска ново име. Тя отказа да се срещне с резервата държавен секретар по европейските въпроси Мелания-Габриела Чот и отново настоя за избор. Точно тогава обаче на премиерката Виорика Данчила съвсем не й беше до това, защото правителството беше заплашено от вот на недоверие, и падна.

Партийният баланс

Това създаде още едно главоболие за Фон дер Лайен. Президентът Клаус Йоханис бързо възложи на Лудовик Орбан, лидер на Националната либерална партия, член на ЕНП да състави новото румънско правителство и да посочи комисар. След преминаването на социалистите в опозиция, едва ли ще е възможно следващият румънски еврокомисар да е социалист. Това няма да се хареса на европейските социалисти, които губят важния транспортен ресор, предвиден за Румъния и численото си преимущество в Комисията. С това ще отпаднат и гаранциите, че всички евродепутати-социалисти ще подкрепят новата Европейска комисия, а всеки глас ще е важен.

Евентуално номиниране на Мишел Барние пък ще даде по-голяма тежест на християн-демократите, тъй като той е от ЕНП. Това би било трудно за преглъщане не само от социалистите, но и от собствената група на Макрон - “Обнови Европа” и би обрекло комисията Фон дер Лайен, дестабилизирайки европейските институции. Без политическо съгласие между основните партийни семейства, демонстрациите на сила между парламент, Комисия и страни членки биха могли да продължат безкрайно, без значение на качествата или имената на предлаганите комисари.

Балансът на ресорите

Пред силно скептичния парламент Фон дер Лайен трябва да представи безупречни кандидати, които да спечелят евродепутатите за вакантните ресори. За Гулар беше създаден супер-ресор за вътрешния пазар, като се предвиждаше тя единствена да наблюдава три генерални дирекции на Комисията. След заявката на Франция, че желае да го запази за себе си, възможностите на Фон дер Лайен да маневрира между свободните места и качествата на кандидатите, които ще й бъдат дадени, се стесняват до проста размяна. Претендендентите за традиционно силния и сложен транспортен ресор и за придобилия актуалност сектор на политиките за разширяването, ще бъдат гледани под лупа от депутатите. С отслабени позиции след неуспеха си с тримата отхвърлени кандидат-комисари, бъдещата председателка на Комисията ще има още по-трудна задача да намери подкрепа за своя екип. И време от седмица, най-много две, за да се справи с нея.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG