Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов предложи "Български пощи" да разпространяват печатни медии


Министър-председателят Бойко Борисов предлага държавата да поеме разпространението и продажбата на печатните издания
Министър-председателят Бойко Борисов предлага държавата да поеме разпространението и продажбата на печатните издания

Премиерът Бойко Борисов предлага „Български пощи“ ЕАД да поеме дейността по разпространението и продажбата на печатни издания на територията на страната, съобщи БТА. Това според него е единственото нещо, което държавата може да предприеме в подкрепа на свободата на словото.

"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", каза Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Повод за коментара на министър-председателят стана позицията на „Репортери без граници“, според която „България е въвлечена в изключително сериозна медийна гражданска война, а ситуацията може да се влоши от избора на нов главен прокурор“. Според международната организация под риск не е поставена само журналистиката, но и демокрацията в страната.

Премиерът реагира по същия начин и през 2018 г. , когато от организацията поставиха България на 111-то място в индекса по свобода на словото. Тогава като основен проблем в оценката за страната ни бе изтъкнат монополът при разпространението на печатните издания, налаган от фирми на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. През същата година в „Бялата книга за свободата на медиите в България“ бе констатирано, че 80 % от разпространението на печата у нас се държат именно от Пеевски.

111-тата позиция на България бе включена също и в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. В него бе обърнато внимание на случая със свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР, замлъкването на радиопредаването на програма „Хоризонт“ и твърденията на журналисти от медията, че генералният директор е признал, че му е оказван натиск да отнеме на Великова ресора правосъдие до избора на нов гравен прокурор.

През 2018 г. съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за монопол в разпространението на печатни издания заради доминацията на дружеството „Табак Маркет“ АД и завземането на публични търговски площи в цялата страна. Тогава от КЗК не установиха нарушения и препоръчаха създаването на регистър, в който да бъдат включени крайните собственици на фирмите-разпространители.

По време на бригинга в Министерския съвет днес Борисов коментира и оплакването на представителите на „Репортери без граници“, че бюрото за Източна Европа и Балканите не е успяло да се свърже с премиера в последните 3 години, а при последната им визита за пръв път изобщо са получили отговор, който е бил отрицателен. По думите на премиера срещата през миналата седмица е била невъзможна, тъй като тогава е се е провеждало заседанието на Европейския съвет. Борисов все пак е „внимателно е чул всичко, което е било казано от „Репортери без граници“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG