Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР се самоопроверга: руският дипломат, заподозрян в шпионаж, не е напуснал България


Сградата на руското посолство в София
Сградата на руското посолство в София

Дипломатът, акредитиран като първи секретар в руското посолство в София, който преди ден бе осветен от прокуратурата като заподозрян в шпионаж, всъщност не е напуснал България, както обяви в понеделник Министерството на външните работи (МВнР).

Това става ясно от второ официално съобщение на Външно по казуса, оповестено във вторник. Повод за него станаха множество медийни запитвания във връзка с неофициална информация на Нова телевизия, че заподозреният в шпионаж руски дипломат още е в България.

"Персона нон грата"

"От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10.00 часа в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България", се казва в новата позиция на министерството.

Не закъсня и отговорът от руското посолство в София: "На 29 октомври Посолството получи нота от МВнР на България за обявяване на сътрудника на Посолството за "персона нон грата". Дипломатът ще напусне страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни мерки."

Засега нито прокуратурата, нито МВнР, нито руската дипломатическа мисия разкриват имената на нежелания сътрудник. От ДАНС, по чийто сигнал е образувано разследването по случая, също отказват подробности. Според съобщението на прокуратурата отпреди ден въпросното досъдебно производство е спряно заради дипломатическия имунитет на заподозрения.

Във вторник вечерта посолството на САЩ в България излезе с позиция в подкрепа на действията на институциите около заподозреният за шпионаж руски дипломат. „Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния“, гласи съобщението. В него се казва още, че САЩ подкрепя усилията на институциите по разследването и разкриването на нарушенията на българските закони, а България е припозната като „силен съюзник в НАТО“.

Първи изгонен руски дипломат от 2001 г.

Това е първият публично известен случай на изгонен от България руски дипломат от 2001 г. насам, припомня "Медиапул". Тогава бившият ръководител на аналитичната дирекция на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната о.р. полк. Яни Янев бе арестуван със секретни документи пред руското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева.

Заради случая изгонени от България бяха трима руски дипломати, включително Виктор Ломакин, с когото разследващите твърдяха, че Янев е имал среща, за да му предаде сводка за положението на Балканите, която получил от Гешева.

Миналата година правителството отказа да експулсира руски дипломати във връзка с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания. Така България остана една от малкото страни членки на ЕС, които не споделиха заключенията на западните служби, че Русия стои зад покушението.

През февруари обаче българските власти признаха за съвпадение във времето между отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. и посещението в София на третия заподозрян по аферата "Скрипал" – Сергей Федотов, агент на Главното управление на Генералния щаб на Русия (известно с бившето си име ГРУ). Въпросното разкритие засега не е известно да е довело до напредък на разследването за отравянето на Гебрев, синът му Христо и производственият директор на дружеството му "Емко" Валентин Тахчиев.

Активизиране на прокуратурата

През последния месец и половина прокуратурата обаче обяви, че води две разследвания на руски шпионаж в България. Първото е срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, а второто – срещу неназования сътрудник на руското посолство.

Сотир Цацаров съобщи публично, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в "много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България". Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикации се появиха след изборите през 2016 г.

По неофициална информация на Свободна Европа именно делото "Русофили" стана повод за посещението на Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев в САЩ по-рано този месец. Визитата им бе в навечерието на избора на нов главен прокурор миналия четвъртък.

Това бе първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, в Европа той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG