Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметовете на Будапеща и Варшава се обединяват срещу управляващите


Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон
Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон

Проевропейски настроените кметове на Будапеща и Варшава планират общи действия срещу управляващите в Унгария и Полша, предаде Франс прес.

Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон е предложил общия проект на своя колега от Варшава Рафал Тшасковски. Лявоцентристът Карачон нанесе първа изборна загуба на Виктор Орбан за последните 10 години, а представителят на опозицията в Полша Тшасковски победи член на управляващата евроскептична консервативна партия „Право и справедливост“.

„Имаме мисия. Във всяка от нашите страни правителствата ни отдалечават, нас гражданите, от европейския център. Само големите градове се съпротивляват. И начело на всяка от четирите столици има прогресивен кмет. Това създава възможност за перфектно сътрудничество“, каза Карачон пред полския всекидневник „Газета виборча“.

Градоначалниците на унгарската и полската столици са обсъдили възможността за „засилено сътрудничество между столиците на страните от Вишеградската четворка“. Те ще отправят предложения към кметовете на Братислава и Прага.

Виждането на кмета на Будапеща е, че чрез общи действия може да бъде оказан натиск върху Брюксел, който да доведе до „прехвърляне на повече европейски фондове директно към големите градове“, без това да се случва чрез посредничеството на държавната администрация.

От кметството на Варшава вече заявиха, че идеята си заслужава да бъде обсъдена. Очаква се това за пръв път да се случи в началото на ноември в Берлин, когато ще се чества 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG