Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП отчете успех на местните избори, въпреки „агресивната кампания и купените гласове“


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

БСП отчете успех на местните избори, въпреки че определи кампанията като „най-агресивната, най-купената и най-компроматната“.

„Изпълнихме задачата, която си бяхме поставили. Тя беше да удвоим кметовете си и да увеличим общинските съветници. Това е направено“, каза на пресконференция лидерката на левицата Корнелия Нинова.

На пресконференцията присъстваха избраните за кметове на Русе Пенчо Милков, на Перник Станислав Владимиров и на Разград Денчо Бояджиев, които бяха издигнати от БСП, както и новият кмет на Благоевград Румен Томов, който е издигнат от инициативен комитет, но е подкрепен от БСП. В тези четири областни градове досега управляваха кметове от ГЕРБ.

Нинова благодари на кандидатите на БСП, които по думите ѝ са работили в „нечовешки условия“. „Срещу нас работеше държавната машина, МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагаме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България и на управляващите. Купените гласове изкривиха вота.“

Нинова отчете успех и на изборите в София, където подкрепеният от БСП кандидат Мая Манолова стигна до балотаж и остана втора с разлика от малко над 4%. От щаба на Манолова изразиха намерение да поискат касиране на вота. Корнелия Нинова заяви, че самата тя смята това за обосновано и каза, че ще внесе предложение партията да подкрепи политически искането на Манолова.

„Не съжалявам, че издигнахме кандидатурата на Мая Манолова. Резултатите показват, че тя олицетворява промяната в София“, каза Нинова и подчерта, че бившият омбудсман се е сблъскал с огромен корпоративен вот и купени гласове.

Лидеркатата на левицата каза също, че не се притеснява от евентуален нов политически проект на Манолова. „Всеки има право да прави своя политически път, да използва енергията и подкрепата, които събира, по начин, който намери за добре. Пожелавам ѝ успех каквото и да реши да прави.“

Нинова съобщи също, че се обсъжда евентуално искане за касиране на вота в Шумен, където кандидатът на БСП остана втори с разлика от 77 гласа зад победителя - Любомир Христов от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG