Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия премахна едно от последните препятствия пред руския "Северен поток 2"


Строителството на "Северен поток 2" до бреговете на Германия, 2018 г.
Строителството на "Северен поток 2" до бреговете на Германия, 2018 г.

Германският парламент прие закон, който позволява на част от руския газопровод "Северен поток 2" да заобиколи правилата на ЕС, които забраняват един и същи търговец да е едновременно и производител, и доставчик на природен газ.

Това е едно от последните препятствия пред завършването на подводния тръбопровод с дължина 1225 км, собственост на руската държавна компания "Газпром".

Миналия месец Дания одобри строителството на газопровода във води, които са нейна икономическа зона. Това решение спести на "Газпром" разходи за заобикаляне на датските води.

"Северен поток 2" ще доставя 55 млрд. куб. м природен газ до Германия годишно. Това е двойно повече от сегашния внос от Русия. "Газпром" очаква да завърши проекта до няколко месеца.

Досега Русия изнася газ за Европа през Украйна, която печели от това годишно между 2 и 3 млрд. долара. Москва се опитва да пренасочи доставките и да заобиколи Украйна чрез морски газопроводи. Това се случва на фона на влошените отношения между Русия и Украйна след анексирането на Крим през 2014 г.

Критиците на проекта казват, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и ще осигури повече пари на Русия за военни действия, като например в Украйна.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции заради "Северен поток 2".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG