Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: В София не се диша. "Ну, погоди!" отново на екран.


Вълкът от анимационния филм "Ну, погоди!" пуши - нещо, което съвремененните анимации биха избегнали.
Вълкът от анимационния филм "Ну, погоди!" пуши - нещо, което съвремененните анимации биха избегнали.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Премиерът се намеси в случая с болничните

- В София се проведе седми протест срещу избора на Гешев

Замърсяването на въздуха в София с азотен диоксид е два пъти над нормата. Това показваха в понеделник данните на платформата AirBG.info. При вдишване азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма и бронхит. Тенденцията е еднозначна – колкото по-голям е трафикът в града, толкова повече е отровата във въздуха, казва Стефан Димитров, който е създател на проекта AirBG.info.

Премиерът Борисов се намеси в случая с болничните, пише "Медиапул". По думите на Димитър Манолов, който ръководи синдиката "Подкрепа", премиерът му се е обадил по телефона и го е оставил с впечатлението, че разбира аргументите срещу последната идея на управляващите. Намерението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е да освободят бизнеса от плащането на първия ден от болничните, като прехвърлят това плащане върху работещия.

Изборът на Гешев

Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма да се извини за думите си по адрес на съдийката Атанаска Дишева, за която той беше казал, че от нея "ще излезе чудесен общински съветник". Тя беше възприела думите му като заплаха за нейната кариера в съдебната власт. Дишева е един от четиримата членове на ВСС, които гласуваха против кандидатурата на Гешев.

Доскоро познавахме Данаил Кирилов като човек, около когото не се водят тежки политически спорове и който е общо взето безконфликтен. Това се промени миналата седмица. Министърът на правосъдието, който няма право на глас във ВСС, изведнъж се оказа най-силният глас в подкрепа на Иван Гешев. И се видя една скрита до днес нападателност – към тези, които гласуваха против избрания Гешев.

Над 1000 души протестираха за седми път в София с искане президентът Радев да се допита до Конституционния съд за избора на Иван Гешев за главен прокурор.

И две препоръки

Ако ще и да сте световна шампионка, вашият клуб пак няма да ви купи самолетен билет в първа класа. Причината е, че сте жена. В първа класа се возят само мъжете шампиони. Така е било съвсем доскоро в Австралия, която сега е световен пионер в преодоляването на половото неравенство в спорта. Николай Лавчиев разказва как това ще се отрази на всички страни, включително и на нашата.

Предстои излизането на 26 нови епизода на култовия руски анимационен филм "Ну, погоди!" В Би Би Си са решили да проверят доколко шедьовърът на съветската анимация съответства на съвременните културни стандарти.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG