Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 1000 протестиращи призоваха Радев да сезира КС за избора на Гешев


Фигурата на "невидимия" втори кандидат за главен прокурор, присъстваше на демонстрацията
Фигурата на "невидимия" втори кандидат за главен прокурор, присъстваше на демонстрацията

Над 1000 души участваха в понеделник в седмия пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от инциатива "Правосъдие за всеки" и сдружение БОЕЦ.

Шествието се проведе от Съдебната палата до президенството като основният призив бе държавният глава Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) с искане за тълкувателно решение по повод завършилата миналия четвъртък във ВСС процедура. Протестиращите настояват президентът да пита конституционалистите дали съдебните кадровици е трябвало да повторят целия конкурс отначало, след като им върна първоначалния избор на Гешев.

Този въпрос бе поставен и от малцинството във ВСС преди повторното гласуване в четвъртък, но 20-имата подкрепящи единствения кандидат за наследник на Сотир Цацаров, решиха гласуването просто да бъде повторено. Според Конституцията президентът не може да откаже втори път да се съобрази с решението на съвета, но няма изрично споменат срок, в който да го подпише указ за назначаването на новия главен прокурор.

"Искаме да му вдъхнем смелост и кураж, за да има правосъдие за всеки", посочиха организаторите на протеста, според които КС ясно трябва да разълкува основния закон какво би следвало да направи ВСС в тази хипотеза.

Демонстрантите поискаха оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който изигра активна роля при провеждането на повторното гласуване на кандидатурата на Гешев, като недвусмислено зае позицията на мнозинството в съдебния съвет.

Освен обичайните скандирания „Оставка“ и „Гешев е позор“, участниците в шествието масово аплодираха декларацията на над 150-има съдии от цялата страна, които поискаха ВСС да образува дисциплинарно производство заради заплахата, отправена от Гешев към члена на съвета Атанаска Дишева.

Наред с това, магистратите призоваха новоизбраният главен прокурор и правосъдният министър да се извинят за поведението си спрямо малкото критично настроени към кандидатурата членове на ВСС. По време на двете гласувания на 24 октомври и 14 ноември едва петима съдебни кадровици се обявиха против номинацията на Иван Гешев.

По-рано в понеделник самият Гешев обяви, че няма да се извини за думите си към Дишева, че от нея може да стане "чудесен общински съветник", давайки да се разбере, че тя "няма чувство за хумор". Той не пропусна да иронизира и протеста срещу избора си, посочвайки, че на повторния му избор е имало 60-80 души, а "аз ако събера приятелите си, семействата им, ще изкарам 100-200 човека".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG