Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова идея за болничните: фирмата да плаща до 15 дни годишно


Сощиалният министър Бисер Петков
Сощиалният министър Бисер Петков

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината, а личните лекари да могат да издават болнични само за седем дни, а не както е в момента – до 14 дни. Това ще предложи правителството за обсъждане пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи социалният министър Бисер Петков пред БНТ в сряда.

„Едно от предложенията е свързано с това, че личният лекар сега може да издава болничен лист за до 14 дни. Обсъждат се предложения да се намали този срок до седем дни, както и примерно в кодекса преди време е имало ограничения - дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат не повече от 15 дни в рамките на годината“, каза Петков.

Целта е да се намери формула, която да замени предизвикалата силно недоволство идея първият ден от болничните да не се плаща от работодателя. Това предложение по думите на Петков не е внесено между първо и второ четене на закона за държавния бюджет след като премиерът Бойко Борисов се намеси и каза, че предложението няма да бъде внасяно.

Темата и проблемът с фалшивите болнични обаче остават и всички предложения ще бъдат коментирани на тристранния съвет за социално сътрудничество, допълни министърът, но не уточни кога ще се проведе такова заседание.

Друго предложение, което се очаква да бъде обсъдено е това на синдикатите, които искат работодателите да плащат не три дни, както е в момента, а първите пет дни от болничните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG