Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свидетел по разследването за импийчмънт: Да, Тръмп е искал Украйна да разследва Байдън


Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд
Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил среща в Белия дом на украинския си колега Володимир Зеленски, но само при условие, че държавният глава на европейската държава обяви публично, че ще започне разследване срещу сина на Джо Байдън. Това стана ясно от показанията на посланика на САЩ в Европейския съюз Гордън Сондланд, който свидетелства пред Конгреса.

Сонланд обаче изтъкна, че никога не е чул от Тръмп, че военната помощ за Украйна зависи от започването на разследване срещу наследника на вероятния опонент на настоящия президент на изборите през 2020 г. Това противоречи на показанията на други свидетели, дадени пред комисията, която разследва обстоятелствата около отношенията на Тръмп със Зеленски и може да доведе до процедура по импийчнънт срещу президента.

Той каза също, че никога не е чул, че разследването трябва в действителност „да започне и да бъде приключено“.

Разследването срещу Тръмп започна преди два месеца, след като дипломат съобщи, че Тръмп е оказал натиск на украинския си колега да разследва компанията за природен газ „Бурима“, в чийто борд е Хънтър Байдън. Демократите определят обвързването на такова разследване срещу сина на един от водещите кандидати за опонент на Търмп на изборите от тяхната партия със среща в Белия дом и предоставяне на военна помощ като изнудване и злоупотреба с власт. Републиканците твърдят, че искането не е било обвързано с условия от страна на Тръмп.

Сондланд е ключов свидетел в разследването в Камарата на представителите, защото е водил разговори с Тръмп относно американската политика в Украйна. Всички досега свидетелствали дипломати – Уилям Тейлър, шарже д‘афер в Украйна, Джордж Кент, зам.-държавен секретар, и Мари Йованович, бивш посланик в Украйна – твърдят, че не са говорили с Тръмп по тази тема.

Сондланд има хотелиерски бизнес и е сред основните донори на предизборната кампания на Тръмп, с когото поддържа близки отношения. Той е номиниран от президента на САЩ за посланик в ЕС през 2018 г. Сондланд е призован да свидетелства след като другите дипломати, които дадоха показания пред конгресмените, казаха, че са чули негови разговори с Тръмп по темата. Той се съгласи да свидетелства въпреки несъгласието на Белия дом и Държавния департамент на САЩ.

В своите показания Сондланд потвърди, че искането на Тръмп Зеленски да обяви разследване на компанията на Байдън е било обвързано с условия. Той каза също, цитиран от Би Би Си, че самият той е получил указания от Тръмп, дадени чрез неговия личен адвокат Рудолф Джулиани, да окаже натиск върху Зеленски.

Сондланд посочи също, че самият той никога не би обвързал посещение на Зеленски в Белия дом със започване на разследване, защото по думите му е важно САЩ да показват подкрепа за новия държавен глава на Украйна. Той допълни също, че смята, че забавянето на военна помощ може да бъде разгледано като положителен жест към Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG