Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цинизъм без граници". Панов пита Кирилов защо игнорира писмото на 170 съдии


Сотир Цацаров, Лозан Панов и Данаил Кирилов по време на заседание на ВСС
Сотир Цацаров, Лозан Панов и Данаил Кирилов по време на заседание на ВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писмо до министъра на правосъдието Данаил Кирилов с въпрос защо обръщението на на над 170 български съдии не е включено в дневния ред на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Преди седмица съдии от всякакви рангове от цялата страна определиха поведението на правосъдния министър и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев като “обида и заплаха както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България".

„Цинизъм без граници“. Така Панов определи игнорирането на обръщението на съдиите от страна на ВСС, цитиран от „Де факто“. Според председателя на ВКС пренебрегването на гласа на магистратите се е превърнало в „безспорна практика“ във ВСС.

До отказа да се разгледа становището се стигна, след като представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че писмото на съдиите е получено, но няма да бъде разгледано, защото това не е утвърдено от министъра на правосъдието. „Де факто“ коментира, че в правилника на ВСС е изрично разписано, че „проектът на дневен ред се изготвя от главния секретар въз основа на постъпилите предложения“, а правосъдният министър само утвърждава тези предложения.

След заседанието на ВСС, на което кандидатурата на Гешев бе прегласувана, над 170 съдии изпратиха писмо с искане за образуване на дисциплинарно наказание за новоизбрания главен прокурор. Повод за това са думите, отправени на 14 ноември от Иван Гешев към члена на ВСС Атанаска Дишева. Тогава тя цитира разговор между нея и кандидата за поста на главен обвинител, в който последният се обърнал към нея с думите, че би станала "чудесен общински съветник". Дишева коментира, че приема това за заплаха.

В писмото, което бе адресирано до гpaждaнитe, пpeзидeнтa, пpeдceдaтeля нa Hародното събрание, миниcтъp-пpeдceдaтeля, Bиcшия cъдeбeн cъвeт и Инcпeĸтopaтa към него, се настояваше и за публично извинение от страна на Кирилов и Гешев заради "нeдoпycтимитe изpaзи, oбиди, дeмoнcтpaтивнo пpeнeбpeжeниe ĸъм инaĸoмиcлeщи члeнoвe нa cъвeтa ĸaĸтo вчepa, тaĸa и пpи „пъpвия“ избop нa глaвeн пpoĸypop нa 24 oĸтoмвpи".

В понеделник Иван Гешев заяви пред медиите, че не смята да се извинява за думите си „за това, че този някой няма чувство за хумор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG