Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Волен Сидеров с минимална глоба. Кремъл ще търси шпиони сред журналистите


Владимир Путин
Владимир Путин

Добро утро,

Най-важното е тук:

- ВСС игнорира писмото на повече от 100 съдии

- В Сърбия започна дело за шпионаж, свързан с Русия

Сотир Цацаров беше предложен за шеф на КПКОНПИ включително и заради „огромния авторитет“, с който оставя прокуратурата. Само че няма такъв авторитет. Иван Бедров провери данните на социолозите и установи, че само 10 % от българите дават положителна оценка на прокуратурата.

Междувременно се изясни, че лидерката на социалистите Корнелия Нинова ще гласува против кандидатурата на Сотир Цацаров за новия пост, за разлика от други социалисти, които ще го подкрепят. БСП не предложи свой кандидат за шефския пост в КПКОНПИ.

Висшият съдебен съвет игнорира писмото на повече от 100 съдии, настояващи на извинение от страна на министъра на правосъдието и на избрания за главен прокурор. Просто не го включи в дневния ред.

Болниците, водата, Волен Сидеров

Премиерът Борисов говори за „възмездие“ и отстрани временно директорите на три болници, след като почина 3-годишно дете. Всъщност се търси съчувствие, а не възмездие, казва Надежда Цекулова.

Водният режим не е само в Перник. Просто само в Перник имаше протест и така вниманието беше насочено към проблемите на града. Общо 315 000 души живеят с нарушено подаване на вода. Те са от 17 области на страната. Вижте как изглеждаше протестът в Перник.

Волен Сидеров беше наказан с 2000 лева глоба за проявите си в БНТ и нейното предаване „Референдум“. Решението е на ЦИК.

Мария Габриел беше избрана за зам.-шеф на Европейската народна партия с най-много гласове. Тя очаква да се добави и думата „култура“ в името на ресора й в Еврокомисията.

Вашингтон, Москва, Белград

Доналд Тръмп е предложил среща в Белия дом на Володимир Зеленски, но само срещу разследване на сина на Джо Байдън. Това каза посланикът на САЩ в ЕС по време на показанията си пред Конгреса.

Русия окончателно прие закон, визиращ журналистите като физически лица. Те вече ще могат да се обявяват за „чуждестранни агенти“. Този етикет ще може да им бъде поставян дори и ако те само разпространяват публикации на медии, обявени за чуждестранни агенти.

В Сърбия започна разследване за евентуално извършване на шпионаж, свързан с Русия. Всичко започна с едно видео в социалните мрежи. Твърди се, че на него е заснет руски дипломат, който предава пари на агент на сръбските служби.

След повече от година без правителство, Босна и Херцеговина най-после ще има такова, но с премиер националист.

И няколко препоръки

„Амнести интернешънъл“ обяви, че „Гугъл“ и „Фейсбук“ представляват заплаха за човешките права. В доклад, публикуван в четвъртък, организацията призова те да бъдат реформирани. Междувременно бизнесът е зает с все по-големия риск от хакерски атаки. В това видео можете да видите какво прави една от най-големите компании за киберсигурност, за да намали уязвимостта на институциите и обществата.

Разликата между две поколения, измерена през обувките за абитуриентския им бал. Вижте новата история на Елица Симеонова.

Рубрика по националното радио се превърна в книга за великите европейци от последният двайсет и няколко века. Нейният автор е Пламен Асенов, човек на деня на Своодна Европа.

В България беше открит първият паметник на Симеон Радев. Той е до сградата на НДК, автор е скулпторът Янко Бонев.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG