Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп твърдял, че Украйна, а не Русия се е намесила в американските избори


Фиона Хил

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подкрепил твърдението, че не Русия, а Украйна се е намесила в изборите през 2016 г. Това каза бившата съветничка в Белия дом Фиона Хил по време на разпита ѝ в рамките на разследването, което може да доведе до импийчмънт на Тръмп.

Конгресмените в Камарата на представителите се опитват да установят дали американският президент е оказал натиск на украинския си колега Володимир Зеленски да разследва негов политически опонент и дали е поставил това като условие за среща между двамата в Белия дом и отпускане на военна помощ от САЩ за Украйна.

По думите на Фиона Хил теорията, че украински граждани са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 г. е била поддържана от личния адвокат на президента Рудолф Джулиани. Хил, както и други разпитани дипломати и съветници, изтъква ролята на Джулиани в предполагаемите опити Володимир Зеленски да бъде накаран да разследва компанията на сина на Джо Байдън, вероятен опонент на Тръмп в президентските избори през 2020 г. По думите на Хил, президентът се е вслушвал в думите на адвоката си, а не в тези на съветниците в Белия дом.

Твърденията, че Украйна, а не Русия се е намесила в изборите в САЩ, са били поддържани в началото от ръководителя на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който в момента излежава присъда за измама и лъжесвидетелстване. В показанията си пред Конгреса посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Сонланд каза, че Тръмп е искал от украинския президент да признае публично, че украински граждани са замесени.

По думите на Фиона Хил, чиято област на експертиза са европейските държави и Русия, това са измислени твърдения, за които няма доказателства, и са налагани от руските служби.

В четвъртък пред Конгреса даде показания и американският дипломат в Украйна Дейвид Холмс. Той също разказа за ролята на Рудолф Джулиани в отношенията с Украйна през последната година. Дипломатът свидетелства също, че е чул разговор между Тръмп и Сондланд през юли, който предизвикал у него съмнения. При разпита на самия Сондланд в сряда той потвърди, че при този разговор двамата са обсъждали разследването, което президентът на Украйна да започне срещу сина на Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG