Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пол Манафорт е твърдял, че Украйна стои зад хакерската атака срещу сървъра на демократите


Пол Манафорт излежава присъда от 90 месеца
Пол Манафорт излежава присъда от 90 месеца

Ръководителят на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт е твърдял, че Украйна, а не Русия, стои зад хакването на сървърите на Националния съвет на Демократическата партия, при което изтекоха имейли на опонентката на Тръмп в изборите, Хилари Клинтън. Това стана ясно от документи от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, получени от Си Ен Ен и „Бъзфийд“ след съдебни дела.

От тях се разбира, че заместникът на Манафорт Рик Гейтс е казал по време на разпит, че Манафорт е твърдял, че пробивът в сървърите на демократите е извършен от украинска група. Освен това той и близки до Тръмп съветници са обсъждали как да получат изтеклата при пробива информация.

Манафорт излежава присъда от общо 90 месеца затвор за данъчни и банкови измами и за недеклариран лобизъм и опит за влияние върху свидетелски показания. Той и заместникът му Рик Гейтс бяха първите обвиняеми по разследването на Робърт Мълър. Гейтс все още не е получил присъда.

По-рано стана ясно, че в телефонния си разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски през юли, в който Тръмп е поискал от него да разследава сина на потенциалния му опонент в президентските избори през 2020 г. Джо Байдън, държавният глава на САЩ е попитал и за хакерската атака срещу сървърите на демократите. Повече подробности от разговора между президентите на Украйна и САЩ не са известни.

Срещу Тръмп беше започната процедура по импийчмънт заради предположения за оказан натиск на украинския държавен глава да разследва Байдън-младши в замяна на военна помощ и среща с Тръмп във Вашингтон.

Попитана дали президентът Доналд Тръмп приема мнението на американското разузнаване, че Русия стои зад хакерската атака срещу сървърите на демократите, съветничката в Белия дом Келиан Конуей каза пред Си Ен Ен: „Той е казвал това много пъти – може да е Русия, Може да е Украйна, може да е и човек от Ню Джърси.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG