Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата ЕК е избрана с обещания за климатичните промени, рака и миграцията


Урсула Фон дер Лайен представя екипа си от еврокомисари пред Европейския парламент в Страсбург
Урсула Фон дер Лайен представя екипа си от еврокомисари пред Европейския парламент в Страсбург

Новата Европейска комисия (ЕК) беше потвърдена в Страсбург от Европейския парламент в сряда и ще може да встъпи в длъжност на 1 декември с петгодишен мандат.

461 евродепутати подкрепиха екипа на Урсула фон дер Лайен, 157 бяха "против", а 89 се въздържаха. Доверие гласуваха групите на ЕНП, социалистите, либералите от "Обнови Европа" и консерваторите. "Против" се обяви крайната левица и крайната десница, а Зелените се въздържаха. Така новата Европейска комисия беше избрана с 85 гласа над необходимото.

Всички български евродепутати са гласували "За" новата комисия, с исключение на Искра Михайлова от ДПС, която не е участвала във вота.

Урсула фон дер Лайен обеща да предложи амбициозен план за справяне с климатичните промени, чиито мерки не само да бъдат компенсирани от специален фонд, но и да се превърне в инструмент за икономически растеж и развитие на технологиите. Друг неин приоритет ще бъде разгръщането на програма за развитие на изкуствения интелект и за по-цялостно използване на събираните електронни данни. Освен това екипът ѝ ще предложи нови мерки за справяне с миграцията, които предвиждат укрепване на границите, сътрудничество със страните на произход и връщането на всички мигранти, които нямат право на престой.

Фон дер Лайен декларира, че още в първата половина на 2020 г. ще предложи план за откриване на лечение на рака, подчертавайки решимостта си с факта, че като дете е загубила заради болестта една от сестрите си.

Първата жена председател на ЕК в история се ангажира да се бори за равенство между половете, както и да изтрие бариерите за развитие на хората с различни вярвания и сексуална ориентация. Комисията смята да използва мандата си, за да завърши изграждането на банковия съюз и на европейския капиталов пазар, както и да предложи въвеждане на минимална заплата във всички европейски държави, като обвърже размера ѝ със средната.

Урсула фон дер Лайен заяви амбиция "да работим така, че след 30 години да можем да кажем: да живее Европа". Тя цитира неколкократно думите на чешкия дисидент и президент Вацлав Хавел пред митинг в Прага на 27 ноември 1989 г., че "няма да е лесно, но е за добро".

Новият състав на Европейската комисия

Новият колеж на комисарите
Новият колеж на комисарите

Председателката на Европейската комисия представи екипа си от 26-има еврокомисари. Тя ще има трима старши заместници - Франс Тимерманс (климат), Маргрете Вестагер (цифровизация и конкурентноспособност) и Валдис Домбровскис (финансови въпроси).

Петима ще бъдат земестник-председателите: Маргаритис Схинас (промотиране на европейския начин на живот), Дубравка Шуица (демокрация и демография), Вера Йоурова (ценности и прозрачност), Марош Шефчович (връзки между институциите) и Жозеп Борел, който е и първи дипломат. Редовите комисари пък ще бъдат общо 18-има, сред които и българката Мария Габриел.

След натиск от страна на евродепутати и страни членки в пленарната зала на Европейския парламент в сряда, Фон дер Лайен обяви, че променя името на ресора на Габриел от "Иновации и младеж" на "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж". Отговорностите на комисарката обаче не се променят.

За транспорта ще отговаря румънката Адина Вълян, за земеделието - Януш Войчеховски от Полша, за бюджета - австриецът Йоханес Хан, за правосъдието - белгиецът Дидие Рейндерс, за здравеопазването - кипърката Стела Кириакидес, за енергетиката - естонката Кадри Симсон, за разширяването на ЕС - унгарецът Оливер Вархели.

Икономиката е поверена на италианеца Паоло Джентилиони, а общият пазар - на французина Тиери Бретон. За вътрешните работи ще отговаря шведката Илва Йохансон, за търговията - ирландецът Фил Хоган, а за международните партньорства - финландката Юта Урпилайнен.

Социалните политики ще бъдат управлявани от Николас Шмит от Люксембург. Янез Ленарчик от Словения ще управлява кризите, а португалката Елиза Ферейра - еврофондовете. На малтийката Хелена Дали са поверени политиките за равенството, а на литовеца Виргиниус Синкевичус - морските въпроси, биоразнообразието и рибарството.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG