Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десет съдии си направиха отвод по делото срещу Александър Манолев за къщата за гости с европейски пари


Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Десет съдии в Благоевград си направиха отвод по делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е обвиняем заради това, че е построил къща за гости със средства от европейски фондове, която след това е използвал като лична вила в нарушение на закона.

Затова два месеца след като окръжната прокуратура даде на съд Манолев и неговата съучастничка Ана Димитрова за „представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз“, делото не може да стартира, съобщи БНР.

Причината е, че всички съдии, избирани автоматично и на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в Районен съд - Сандански. Ако и последният окръжен магистрат, съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на Върховния касационен съд.

През пролетта сайтът „Биволъ“ съобщи, че през 2013 г. Ана Димитрова е кандидатствала за субсидия по програма „Развитие на селските райони 2007-2013“ за изграждане на къща за гости в местността „Чинар куши“, в района на Сандански с фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания. На проекта е било отпуснато финансиране по програмата, с което Александър Манолев си е построил луксозна вила, която никога не е приемала туристи, каквото е изискването за отпускане на пари по европрограмата.

Къщата за гости на Александър Манолев е и в списъка на Държавен фонд „Земеделие“ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по програмата „Развитие на селските райони“. Усвоената за нея сума е 391 хил. лева. Заради представяне на документи с невярно съдържание обаче Манолев и Димитрова са обвинени в извършване на умишлено престъпление. Манолев е сочен от прокуратурата за подбудител на престъплението.

След като за злоупотребата беше съобщено от медии, прокуратурата започна досъдебно производство. Беше започната и проверка от министерството на земеделието на останалите къщи за гости, финансирани по същата програма. По-късно стана ясно, че са открити 253 производства заради злоупотреби за общо 46,4 милиона лева срещу фирми, получили финансиране по програмата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG