Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като сценарий на Хичкок": Доналд Туск приключи мандата си и предаде властта на Шарл Мишел


Шарл Мишел и Доналд Туск
Шарл Мишел и Доналд Туск

"Когато поемах поста председател на Европейския съвет преди пет години, дори не подозирах, че сценарият на моя мандат ще бъде като написан от Алфред Хичкок." Така Доналд Туск обобщи работата си, предавайки пълномощията на новия председател на Европейския съвет, в който заседават държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз на белгиеца Шарл Мишел.

„Може би си спомняте неговата рецепта за добър трилър. Той казваше: „Искам филм, който започва със земетресение и стига до кулминация“. От първите месеци на 2015 година Европа се бори с кризи - гръцката, украинската, миграцията, „Ислямска държава“ и нейните терористични атаки в рамките на нашите граници и само миг по-късно дойде и Брекзит“, заяве Туск, цитиран от БНР.

Бившият премиер на Полша Доналд Туск пое поста председател на Европейския съвет от бившият премиер на Белгия Херман ван Ромпьой и го предаде на Шарл Мишел, който също доскоро ръководеше белгийското правителство.

Мишел обеща да бъде по-предпазлив в туитовете поне в първите седмици от мандата си.

„Като председател на Европейския съвет ще използвам цялата си енергия, за да намаля бюрокрацията. Нека работим заедно по този проблем. За мен ще бъде привилегия да служа на европейските граждани. Ще използвам всеобхватен подход за разрешаването на проблемите - иновативен и ефективен. Ще показвам собствен стил, открит за диалог и ангажиран с изграждането на мостове. И вероятно ще бъда по-предпазлив в туитовете, поне в началото“, каза Шарл Мишел.

Той допълни, че иска Европа да стане глобален лидер в зелената икономика, с работни места, иновации и висок стандарт на живот.

Доналд Туск остава в Брюксел. Той е новият председател на Европейската народна партия (ЕНП).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG