Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите приеха предложение на БСП - партиите ще получават по-висока субсидия


Депутатите подкрепиха увеличението в нарушение с правилника на парламента
Депутатите подкрепиха увеличението в нарушение с правилника на парламента

След три гласувания, дълги срещи между парламентарните групи и скандали ГЕРБ прие предложението на БСП държавната партийна субсидия да стане 8 лв. на глас. Въпреки увеличението, възможността партиите да се финансират от бизнеса, която беше приета след намаляването на субсидията до 1 лв. през юли, остава в сила.

Първите две гласувания, които бяха за това субсидията да стане 8 лв. или да остане на досегашния размер от 1 лв., бяха отхвърлени, което на практика оставяше партиите без финансиране за следващата година.

След обявена почивка депутатът от „Обединени патриоти“ (ОП) Емил Димитров предложи ново гласуване за увеличението на субсидията до 8 лв., аргументирайки се с това, че оставянето без финансиране би било нарушение на Закона за политическите партии.

От ДПС възразиха, подчертавайки, че при трето гласуване ще бъде нарушен правилникът на Народното събрание, който гласи, че „резултатът от повторното гласуване е окончателен“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева все пак допусна третото гласуване, обявявайки че „правилникът не изчерпва всички ситуации в живота“.

Малко преди третия вот министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че от коалиционния партньор на ГЕРБ – ОП са настояли да бъде подкрепено предложението на БСП.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, БСП и ОП предложението за увеличение до 8 лв. бе прието, като в негова полза гласуваха 182-ма народни представители Само един беше „против“ и един се въздържа. По време на гласуването депутатите от ДПС напуснаха залата.

Първоначалното предложение на Министерския съвет беше субсидията да остане 1 лв. на глас, но още през деня няколко медии съобщиха за договорка, след която да бъде направен трик с кворума, за да бъде прието предложението на БСП. В четвъртък сутринта, часове преди гласуването, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви за договорка между двете най-големи партии в парламента.

„Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП“, каза той пред журналисти в парламента.

Обвиненията му бяха отречени както от самата Нинова, така и от депутати от ГЕРБ.

Както Свободна Европа писа още през юни, веднага след приемането на първо четене за намаляването на субсидията до 1 лв. управляващите от ГЕРБ започнаха да търсят различни варианти за излизането от ситуацията.

До нейното намаляване пък се стигна, след като се оказа, че партиите са получили повече от полагащите им се средства. В разгара на скандала лично премиерът Бойко Борисов в едно от редките си посещения в парламента обяви, че по негова инициатива депутатите от ГЕРБ ще внесат предложение за намаляване на субсидиите до 1 лв. Малко след това пък депутатът от ДПС Делян Пеевски предложи държавна субсидия да няма, но да се въведе „отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори“, което бе подкрепено от ГЕРБ.

В четвъртък вечер беше приет окончателният държавен бюджет за 2020 г. Той предвижда увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева. Минималната пенсия ще стане 250 лв. от 1 юли.

Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал - 17 на сто. Образованието е определено като най-голям приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана. Депутатите увеличиха разходите за образование с 600 млн. лева, като общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG