Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ планират да се борят с влиянието на Русия като финансират енергийни проекти в Европа


Терминал за втечнен природен газ в Литва
Терминал за втечнен природен газ в Литва

Комисията по външни работи в Сената на САЩ гласува за законопроект, който предвижда Вашингтон да подкрепя финансово развитието на енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа, за да намали зависимостта на държавите в региона от Русия.

Законопроектът предвижда около един милиард долара от американския бюджет да бъдат предоставени за финансиране на проекти, подпомагащи диверсификацията на енергийните източници за европейските страни. Такива са например изграждане на терминали за втечнен природен газ и интерконектори, които да позволят европейски държави да внасят американски газ.

„Този законопроект цели да се пребори с дисбаланса, който носят опитите на Русия да снаправи региона зависим от своите петрол и природен газ“, коментира сенатор Крис Мърфи, един от поддръжниците на законопроекта.

Ако законопроектът бъде окончателно приет, за финансиране по програмата ще могат да кандидатстват проекти за развитие на енергийната инфраструктура от всички европейски държави, включително такива за добив на енергия от възобновяеми източници. Ще се търсят препоръки от Европейската комисия, която ще посочва проектите, които са от ключова важност за енергийната сигурност на континента.

Повечето държави в Централна и Източна Европа са напълно зависими от вноса на природен газ от Русия. Изградените терминали за втечнен природен газ в региона са малко, а енергийната инфраструктура на страните се различава технологично, което затруднява свързването ѝ.

Междувременно руските енергийни проекти в Европа напредват бързо. Изграждането на „Турски поток“ между Русия и Турция вече приключи и се очаква доставките на газ по него да започнат до седмици. Продължението на газопровода в Сърбия също се строи и се очаква скоро да бъде готово. Преди седмица руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск бави изграждането на отсечката от газопровода „Турски поток“ от турската до сръбската граница.

Очаква се скоро да бъде завършен и газопроводът „Северен поток 2“, който ще пренася руски газ до Германия. САЩ планират да наложат санкции срещу двата газопровода.

Комисията по външни работи на американския Сенат подкрепи също законопроект, който задължава държавния секретар на САЩ да предложи на Конгреса стратегия за енергийна независимост на съюзниците от НАТО и да увеличи износа на американски природен газ и петрол към държавите от Алианса и към Япония.

По време на същото заседание беше одобрен законопроект, който налага санкции на Турция заради офанзивата ѝ в Северна Сирия и заради решението ѝ да купи руски противовъздушни установки С-400, които са несъвместими с военната техника на НАТО.

Сенаторите трябваше да гласуват подобни санкции срещу Русия заради войната в Източна Украйна и анексирането на Крим, но вотът беше отложен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG