Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Комунизмът не е умрял". Мумия отбеляза годишнината от 14 декември 1989 г.


Мумията малко преди да бъде премахната
Мумията малко преди да бъде премахната

Инсталация с мумия бе издигната за кратко на мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров е събота сутринта в София. Провокативната акция бе на скулптора Андрей Врабчев по повод 30-годишнината от многохилядния митинг на 14 декември 1989 г., проведен с искане за премахването на член първи от Конституцията за ръководната роля на БКП в държавата.

Идеята на мумията бе да напомни, че "комунизмът не е умрял, а е мумифициран в нас", обясни самият Врабчев. На 1 април той постави в София говорещ паметник със светещи очи на премиера Бойко Борисов, а на 9 септември оцвети в червено езерцето до Докторския паметник, кръщавайки акцията "Кървава баня. Честит 9. IХ., неблагодарници".

"Въпреки изминалото време и всички промени, порядките и социалните деформации от комунизма се запазиха. Предават се от поколение на поколение. Нашият културен модел, идеите ни са силно деформирани от онова време и затова не можем да се насладим на истински свободно и демократично общество", коментира скулпторът по повод последната си инсталация.

Веднага, след като мумията бе поставена пред Националната художествена галерия, на мястото се появиха полицаи. По-късно инсталацията бе премахната, тъй като за поставянето ѝ не е издадено разрешение от Столичната община.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG