Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Епохално решение". Тайната на понтификата вече не закриля педофилите в католическата църква


Папа Франциск

Папа Франциск обяви промени, с които католическата църква премахва правото на тайната на понтификата за случаи, свързани със сексуално насилие над малолетни, предаде Ройтерс.

Два документа, подписани от светия отец, забраняват налагането на мълчание на хората, които докладват за извършено от друг насилие или са били жертва на такова. Подкрепят се и практиките на докладване на подозрения за сексуален тормоз до светските власти, които съществуват в държави като САЩ.

Също така се вдига и възрастта, в която снимки и видеа на някого могат да се смятат за детска порнография. Досега за подобни материали се смятаха тези, свързани с деца до 14 години, а границата е вдигната до деца на 18-годишна възраст.

"Това е епохално решение", заяви архиепископ Шарл Скиклуна от Малта, който е най-опитният служител на Ватикана в разследванията за сексуално насилие.

На срещата на лидерите на църквата, която се проведе през февруари във Ватикана, вдигането на тайната на понтификата, при случаи на сексуален тормоз, бе издигнато като основно искане. Според голяма част от архиепископите защитата на насилниците от това правило е остаряло мислене, което трябва да бъде премахнато.

Тайната на понтификата е създадена, за да защитава чувствителна информация, свързана с управлението на църквата. Големи разследвания, свързани със сексуално насилие над малолетни в рамките на католическата църква в последните две десетилетия, станаха причина за сериозно уронване на престижа ѝ. Най-масови бяха разкритията в последните години в Австралия, както и скандалът със сексуални посегателства в САЩ от времето на Бенедикт XVI.

През февруари стана ясно, че ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел е признат за виновен по обвинения в сексуални престъпления срещу деца. През 2018 г. ватиканският съд постанови пет години затвор за католически свещеник заради това, че е притежавал детска порнография, докато е работел като дипломат в САЩ.

Във вторник папата прие и оттеглянто на архиепископ Луиджи Вентура, който беше посланик на Ватикана във Франция, след като той също получи обвинение за сексуално посегателство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG