Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от НАТО застанаха единни зад САЩ в конфликта в Близкия Изток


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинга в Брюксел
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинга в Брюксел

Всички членове на Северноатлантическия договор застанаха зад САЩ в конфликта в Близкия Изток след като американски представители предоставиха информация за атаката с дрон, при която бе убит генерал Касем Солеймани. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседание на Алианса на ниво посланици в Брюксел в понеделник.

Столтенберг призова за деескалация на напрежението. Същото направиха по-рано някои лидери на страни от Европейския съюз (ЕС).

"Ние сме обединени в заклеймяването на подкрепата на Иран за много и различни терористични групи. На днешната среща съюзниците призоваха за въздържане и деескалация. Никой няма интерес от един нов конфликт. Така че, Иран трябва да се въздържа от последващо насилие и провокации", каза Столтенберг.

"Ройтерс" цитира двама дипломати, присъствали на срещата, според които тя е протекла гладко и не е имало разногласия между съюзниците. Нито един от посланиците не е оспорил информацията, предоставена от американските военни с помощта на видео връзка с Вашингтон.

Не е имало обсъждане или критика за обявения от президента на САЩ Доналд Тръмп списък с мишени в Иран, сред които и културни обекти.

Заседанието на НАТО се проведе в деня, когато милиони иранци излязоха да се поклонят пред ген. Касем Солеймани и се заканиха да отмъстят на Америка. Ден по-рано Техеран обяви, че спира да спазва ограниченията по ядрената сделка и ще поднови обогатяването на уран. Лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха Иран да се придържа към ядрената сделка.

В неделя парламентът на Ирак прие резолюция, която призовава всички чуждестранни военни да напуснат страната.

"Ако се изтеглим, това би изпратило грешен сигнал", заяви един от дипломатите от НАТО, цитиран от "Ройтерс".

Мисията на НАТО в Ирак е от няколкостотин обучители, съветници и помощен персонал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG