Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-доброто от два свята": Курц и Зелените направиха коалиция в Австрия


Себастиан Курц
Себастиан Курц

33-годишният Себастиан Курц си върна титлата на най-млад държавен лидер в света, след като второто му правителство се закле във вторник във Виена.

Новият коалиционен партньор на неговата дясно-центристка Австрийска народна партия са Зелените. Те за първи път ще участват в управлението на страната. Екопартията дълго време критикуваше твърдата линия на Курц срещу имиграцията и "политическия ислям". Въпреки това те сключиха коалиционна сделка, която съчетава много от тези политики и данъчни намаления с екологични мерки. Вицеканцлер на Австрия ще бъде лидерът на зелените Вернер Коглер.

„След Ибиса… и парламентарните избори през есента, сега кръгът се затваря. Внимателно възстановеното (обществено) доверие сега трябва да бъде засилено“, заяви президентът Александер ван дер Белен, бивш лидер на зелените, докато новите министри се заклеваха пред него.

Новото австрийско правителство ще се състои от 10 министри и двама държавни секретари консерватори и четирима зелени. Народната партия ще управлява министерствата на финансите, вътрешните работи и отбраната, а зелените – мега министерството на околната среда, правосъдието и социалните въпроси. Новото екоминистерство ще има разширени компетенции, като ще отговаря и за транспорта, инфраструктурата, енергетиката и технологиите.

Новият министър на правосъдието Алма Задич е босненка бежанка, пристигнала с родителите си в Австрия на 10-годишна възраст през 1994 г.

Алма Задич
Алма Задич

Така Австрия става поредната европейска държава, в която зелена партия е в управляващата коалиция, след Швеция, Финландия, Литва и Люксембург. Правителствената програма си поставя за цел Австрия да стане въглеродно неутрална до 2040 г.

Дали австрийският експеримент може да продължи пет години до следващите редовни избори, вероятно ще зависи от това дали зелените могат да покажат на привържениците, че са получили достатъчно конкретни резултати от съюза си с идеологически противник, пише агенция „Ройтерс“.

Самият Курц определи кабинета си като „най-доброто от два свята“.

Първото правителство на Себастиан Курц беше свалено с вот на недоверие, след като няколко германски вестника публикуваха видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе уговаря с мним руски посредник в испанския курорт Ибиса услуги срещу финансиране на крайнодясната си партия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG