Връзки за достъпност

Извънредни новини

Захариева за атаката на Иран срещу американски бази: "Това е точно това, от което се опасявахме"


Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Министърът на външните работи Екатерина Захариева

Атаката на Иран срещу бази, използвани от военни на НАТО в Ирак, е абсолютно неприемлива. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия във връзка с въздушните удари на Техеран срещу две от базите с американски и коалиционни войски в нощта срещу сряда в отговор на убийството на Касем Солеймани.

„Съюзническите войски са в Ирак по покана на парламента и правителството на страната. (…) Всяко посегателство срещу съюзническите войски, срещу армия, която е там по покана на иракското правителство, от страна на Иран е абсолютно неприемлива. Това, което се случи тази нощ е точно това, от което се опасявахме. А именно Ирак да се превърне в бойно поле, защото Иран изстреля ракети срещу иракска територия. Не съм прочела да има разрешение от иракското правителство или парламент“, каза министърът на външните работи.

Тя припомни, че убийството на иранския генерал беше извършено от Вашингтон на фона на насилие срещу американското посолство в Багдад, в което по думите ѝ имат участие групировки, свързани с Иран. „Имаше демонстрации срещу американското посолство в Ирак. Имаше и насилие, имаше и нахлуване в посолството. Това все пак е дипломатическа мисия. Много пъти бяха призовани иракските власти да вземат мерки. България осъди тези атаки, целият свят ги осъди.“

България призовава за деескалация на напрежението, припомни позицията на страната Захариева. Тя каза също, че САЩ са обяснили причините за ликвидирането на Солеймани на съюзниците си от НАТО веднага след извършването му и отново в понеделник на срещата на НАТО в Брюксел.

Захариева обясни, че двама българки военни, които са били на територията на Ирак като част от мисията на НАТО за обучение на местни военни, вече не са в страната, а на дипломатическите мисии на България в Багдад, в Техеран и в други държави в района са дадени указания за повишаване на мерките за сигурност.

Атаката, при която беше убит иранския генерал Касем Солеймани, беше извършена след като стотици хора щурмуваха посолството на САЩ в Багдад на 31 януари по време на протест срещу американски въздушни атаки. Вашингтон обвини Иран за подклаждане на напрежението и властите в Ирак, които не са успели да защитят дипломатическата мисия.

В отговор на убийството на втория човек в Ислямската република в сряда Иран изстреля ракети срещу две военни бази в Ирак, използвани от американски военни. По-рано Техеран обяви всички американски военни за терористи. Парламентът в Ирак призова всички чуждестранни въоръжени сили, включително и американските, да напуснат страната.

Всички членове на Северноатлантическия договор подкрепиха САЩ в конфликта с Иран след убийството на главнокомандващия елитните части на иранската Революционна гвардия „Ал кудс“ Солеймани, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседание на Алианса на ниво посланици в Брюксел в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG