Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията призова за спиране на размяната на удари в Близкия изток


Урсула фон дер Лайен разговаря с комисаря за търговията Фил Хоган преди началото на тазсутрешното заседание на Европейската комисия за ситуацията в Близкия изток
Урсула фон дер Лайен разговаря с комисаря за търговията Фил Хоган преди началото на тазсутрешното заседание на Европейската комисия за ситуацията в Близкия изток

Европейската комисия призова за спиране на размяната на удари в Близкия изток и за сядане на масата за преговори. Комисията проведе извънредно заседание в сряда сутрин в Брюксел, за да обсъди възможностите за действие от европейска страна, както и ефектите от кризата върху европейския транспорт, търговия и енергетика.

“Използването на оръжия трябва да спре сега и да даде място на разговорите”, заяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, след продължилата един час среща.

Тя заяви, че ЕС може да предложи контактите с партньорите си в региона за намаляване на напрежението и за запазване на иранската ядрена сделка.

“ЕС е силно ангажиран в региона и затова гласът му се чува”, заяви Фон дер Лайен.

Върховният представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел посочи като възможности за действие подписаното миналата година с Ирак споразумение за партньорство и сътрудничество, както и увеличаване на европейската финансова помощ за стабилизиране на региона на Близкия изток.

Борел осъди иранските атаки срещу американски бази, използвани от международната антиджихадистка коалиция, като "още един пример за ескалация и увеличаване на напрежението" и добави, че това не е в интерес на никоя страна.

Той даде да се разбере, че още не е загубил надежда, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще уважи поканата му за среща. До момента Техеран не я е коментирал официално. Борел обаче е разговарял с него по телефона в неделя и според говорител на Еврокомисията, иранската страна е заинтересувана от запазване на диалога.

Говорител на Комисията заяви, че Брюксел няма планове да изтегля дипломатическия си персонал от Иран и от Ирак и че представителите му там са ангажирани "в поддържането на диалога" с Техеран и с Багдад и изпълнението на програмите, управлявани директно от Европейската комисия.

Говорителят подчерта, че страните членки са отговорни за безопасността на своите граждани в региона и сами трябва да преценят дали да ги евакуират и дали да препоръчат да напуснат Близкия изток.

В петък външните министри от ЕС ще се съберат в Брюксел извънредно, за да координират усилията си за намаляване на напрежението в региона, което ескалира след убийството на 2 януари край Багдад на иранския генерал Касем Солеймани при ракетната атака, разпоредена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Комисията е обсъдила и ситуацията в Либия, където противопоставянето също се увеличава. Борел се срещна във вторник в Брюксел с външните министри на Великобритания, Германия, Франция и Италия, които съставляват т.нар. Берлински процес. Петимата са се отказали от намерението си да пътуват до Триполи, за да разговарят с враждуващите армии на Файез Сараж и на Халифа Хафтар на място заради високите рискове за сигурноста. Вместо това те се надяват да разговарят с премиера Сараж на европейска територия, като е вероятно това да стане още през уикенда в Рим или на друго място на континента, посочено от либийския водач.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG