Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пускане на ток, връзване, бой". Валя Червеняшка осъди либийските си мъчители


Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Сесилия Саркози и Кристияна Вълчева (отляво надясно)
Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Сесилия Саркози и Кристияна Вълчева (отляво надясно)

Още една от българските медицински сестри, които над 8 години бяха държани в затвора в Либия по обвинение, че умишлено са заразили с вируса на СПИН стотици местни деца, успя да осъди мъчителите си от полицията в Триполи.

Софийският градски съд (СГС) уважи на 6 януари пълния иск на Валя Червеняшка за обезщетение от 500 000 лв., което трябва да ѝ бъде заплатено от 12-има офицери от либийската полиция. Съдия Петя Алексиева прие за безспорно доказано, че тя е била "изтезавана с цел изтръгване на самопризнания, чрез пускане на ток, връзване и поставяне във висящо положение, при което ѝ е нанасян бой с каиши и метални кабели по стъпалата на краката, пускане на различни бръмбари, буболечки по тялото, инжектиране на упойващи медикаменти".

Преди година СГС присъди същото обезщетение и на Нася Ненова, приемайки, че тя е била измъчвана от деветима души, сред които и един генерал. Палестинският лекар Ашраф Ал-Хаджук, който получи българско гражданство през 2007 г., пък спечели дело в Холандия срещу мъчителите още през 2012 г. Той получи общо обезщетение от 1 млн. евро. Дела в България заведоха и Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло, но заради невъзможността да платят високите такси по исковете си, делата им бяха прекратени. В случаите на Ненова и Червеняшка обаче магистратите ги освободиха от държавните такси.

Кристияна Вълчева получава букет от Георги Първанов и съпругата Зорка му при завръщането ѝ в София
Кристияна Вълчева получава букет от Георги Първанов и съпругата Зорка му при завръщането ѝ в София

Медицинските сестри Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Кристияна Вълчева заедно със съпруга ѝ д-р Здравко Георгиев и тогавашният студент по медицина Ашраф Ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. Седмината бяха лишени от свобода общо 2755 дни до юли 2007 г., когато с помощта на тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози бяха върнати в България и помилвани от президента Георги Първанов.

"С поведението си ответниците са нарушили и забраната за нечовешко и унизително отношение към ищцата. Същата била настанена в изключително малка килия, в която дори краката не можеш да си опънеш, при изключително мизерни и сурови условия, без вода за пиене и къпане, без легло. Когато им давали вода за къпане, същата била студена с белина сипана в нея, без тоалетна, стояла по цяла нощ на един крак, с ръце вдигнати нагоре, не ѝ давали да заспива и я викали по име, при което тя трябвало да се обади в противен случай я извеждали и я удряли с пръчки, с палки", посочва съдия Алексиева в решението си по делото, заведено от Валя Червеняшка.

СГС отхвърля възражението на представителя на либийските офицери, че давността по случая е изтекла, аргументирайки се, че според законодателството в Джамахирията общият ѝ краен срок е 15 години. От задържането на Червеняшка на 9 февруари 1999 г. до предявяването на иска ѝ на 24 юли 2012 г. са минали около 13 години и 5 месеца.

Посрещането на българските медици от Либия на 24 юли 2007 г. на Летище София
Посрещането на българските медици от Либия на 24 юли 2007 г. на Летище София

Българските медици и палестинецът Ашраф Ал-Хаджудж бяха обвинени за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази през 2000 г. Две години по-късно Народният съд на Либия ги оправда, но през 2003 г. срещу тях започна дело в Наказателния съд, по което те получиха смъртни присъди година по-късно.

През 2005 г. Върховният съд на Либия върна процеса за ново разглеждане на долната инстанция, която година по-късно отново постанови смъртни присъди, които бяха окончателно потвърдени на 11 юли 2007 г. Шест дни по-късно Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени наказанието с доживотен затвор.

В крайна сметка на 24 юли същата година седмината бяха пуснати да се качат на самолета на Сесилия Саркози, с който се прибраха в София. До щастливата развръзка се стигна след продължителни преговори с участието на Европейския съюз, Франция и Катар.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG