Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беглецът Гон обвини „Нисан“ и японските прокурори в заговор срещу него


Гон показа много таблици и схеми по време на пресконференцията, които според него доказват версията му, че той е отстранен от японското ръководство на "Нисан"
Гон показа много таблици и схеми по време на пресконференцията, които според него доказват версията му, че той е отстранен от японското ръководство на "Нисан"

Карлос Гон, който се изплъзна от японското правосъдие, обвини ръководството на автомобилния гигант „Нисан“ и токийската прокуратура, че са подготвили заговор срещу него.

Гон се измъкна по мистериозен начин от Токио в навечерието на новата година, където се намираше под домашен арест в очакване на процес за финансови злоупотреби.

Той отправи обвинението по време на пресконференция в Бейрут в сряда - първата му публична изява, след като негови представители съобщиха, че вече се намира в Ливан.

„Бях готов да се пенсионирам преди юни 2018 г. За съжаление приех тази оферта, за да продължа да интегрирам двете компании „(Рено“ и „Нисан“), заяви бившият председател на управителния съвет на „Нисан моторс“ и мозъкът зад обединяването на двата автомобилни гиганта. Гон предлага стъпката като начин за спасяване на изпадналата във финансови трудности японска компания.

„Някои мои приятели от Япония мислеха, че единственият начин да се освободят от влиянието на „Рено“ върху „Нисан“ е да се отърват от мен“, разказа той.

И обвини „шепа безскрупулни, отмъстителни личности“ за изпитанията, на които е бил подложен.

Карлос Гон, който никога не се е признавал за виновен по отправените му от токийската прокуратура обвинения в избягване на плащане на данъци и използване на служебни средства, потвърди че смята, че обвиненията срещу него са били неоснователни.

„Защо прекараха 14 месеца в опити да разбият духа ми като забраниха всякакъв контакт със съпругата ми?“, запита той по време на продължилата час пресконференция.

Гон обясни, че е бил разпитван по осем часа дневно и то без присъствието на адвокатите си, както и че е страдал силно от раздялата със семейството си и невъзможността да се вижда със съпругата си Карол, която имаше забрана за срещи с него.

Според Гон атаката срещу него е инспирирана от падащите от 2017 г. печалби на „Нисан“ и решението му да се премести в „Мицубиши“.

„През 2017 г. алиансът („Рено“-„Нисан“) беше номер едно. Приготвяхме се да добавим „Фиат Крайслер“ към групата и вече преговарях с Джон Елкан за това“, разказа Гон.

Изборът на „Нисан“ е различен и той бележи спад в продажбите и печалбите на компанията, която според Гон започва да изостава и технологично. Той определи сегашното състояние на съюза на френския и японския производител като „маскарад на съюз“.

Бягството си той обясни с търсенето на справедливост и с търсенето на възможност да изчисти името си от обвиненията за злоупотреби. „Това е единственият начин да възстановя репутацията си“, заяви бившият президент на корпорацията.

Японският министър на правосъдието Масако Мори разкритикува остро в неделя бягството на бившия президент на "Нисан" Карлос Гон, който бе под гаранция с висящо дело.

"Бягството му в Ливан не може да бъде оправдано", заяви Мори в първото си публично изявление по случая в неделя.

По време на пресконференцията в сряда Гон отказа да отговаря на въпроси как точно е напуснал Япония и кой му е помогнал да се измъкне от правосъдието.

„Не съм тук, за да говоря за напускането на Япония… Тук съм, за да говоря защо напуснах. Тук съм, за да хвърля светлина върху система, която нарушава най-основните (човешки права)“, заяви емоционално Гон.

Сандъците, за които се твърди, че са използвани по време на бягството, са снимани на международното летище в Истанбул
Сандъците, за които се твърди, че са използвани по време на бягството, са снимани на международното летище в Истанбул

Във вторник японските власти издадоха заповед за арест на съпругата на Гон, за която се смята, че е участвала в подготовката на бягството. Турските власти оставиха в ареста петима от седемте служители на частна авиокомпания и на летището в Истанбул, за които се смята, че са участвали в осъществяването на бягството.

Според последни разкрития Карлос Гон сам е напуснал дома си в Токио и с влак стрела е стигнал до Осака, където се е качил на частен турски самолет, който го е откарал през Истанбул в Бейрут. Той е избегнал граничните проверки в сандък, в който са се намирали тон колони, използвани за озвучаването на частен новогодишен концерт в Токио.

Японските власти продължават да поддържат обвиненията срещу Гон, макар шансовете за връщането на Гон в страната да са малки, тъй като Япония и Ливан нямат споразумение за реадмисия. Интерпол е издал червена бюлетина за Карлос Гон по искане на Токио.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG