Връзки за достъпност

Извънредни новини

Авария остави голяма част от Перник без никаква вода


Ремонт на водопровод в Перник (архивна снимка)
Ремонт на водопровод в Перник (архивна снимка)

Без никаква вода остават в сряда по-голямата част от Перник, Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена”, съобщи БНР. Причината е голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води.

Затова няма да бъде спазен графикът на режима, който е в сила за Перник от 18 ноември. По отстраняването на аварията ще работят два екипа на местното ВиК дружество и на софийска фирма. Ремонтът няма да се отрази единствено на водоподаването по режим в кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино.

В момента Перник, Батановци и селата в района имат вода от 15.00 до 22.00 часа всеки ден. Въпреки строгия режим и допълнителните мерки за довеждане на повече вода в язовира нивото на „Студена“ непрекъснато спада.

По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров той ще достигне мъртвия си обем след около седмица. Икономическият министър Емил Караниколов заяви в понеделник пред Столичния общински съвет, че и след това ще продължи да се черпи вода от язовира, но тя ще стигне само за още около месец.

Затова правителството предлага да се построи ново водопроводно трасе от София към миньорския град, по което да се подават по 300 литра вода в секунда, за да се обезпечи режимът в следващите няколко месеца. Количеставата трябва да дойдат от водосборната зона на яз. „Белмекен“, откъдето ще постъпват в яз. „Бели Искър“, а след това ще бъдат пренасочвани към Перник. За целта трябва да бъде построен водопровод с дължина 13 км. Очаква се той да е готов до 45 дни.

Планът обаче все още не е получил одобрението на Столичния общински съвет, който трябва да даде разрешение за ползване на софийските тръби. Идеята беше одобрена от общинския съвет на Перник на извънредна сесия във вторник.

Освен кметът на града Станислав Владимиров получи разрешение да започне възлагането на обществените поръчки за ремонт на пречиствателните станции и подмяна на част от градския водопровод. Парите за тези проекти бяха отпуснати извънредно от правителството преди Нова година. В условията на извънредно положение, каквото е обявено в Перник, местната власт ще може да възлага поръчките директно, без конкурси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG