Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската дума одобри единодушно промените в конституцията, предложени от Путин


Новият руски премиер Михаил Машустин говори пред депутатите от Държавната дума
Новият руски премиер Михаил Машустин говори пред депутатите от Държавната дума

Единодушно руските депутати от долната камара на парламента - Държавната дума, одобриха в четвъртък промените в конституцията на Русия на първо четене. Това стана след дебати, продължили по-малко от два часа и едва три дни, след като президентът Владимир Путин ги внесе за разглеждане.

Второто четене е планирано в средата на февруари, за да има време за насрочването на референдума за одобрението им, предложен от Путин. Очаква се той да бъде проведен през май.

Предложенията предвиждат разширяване на правомощията на парламента, който ще получи право да избира премиера на Русия. Мандатите на президента ще бъдат ограничени до два, вместо до два последователни, както беше досега.

Освен това част от правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на институции като Държавния съвет, който от консултативен орган ще бъде превърнат в институция. Той ще задава посоката на вътрешната, външната, икономическата и социалната политика на страната.

Промените предвиждат също върховенство на руската конституция над международните споразумения, сключени от Москва. Разширяват се правомощията на Конституционния съд и се засилват социалните ангажименти на руската държава.

Няколко часа след като Путин предложи конституционната реформа на 15 януари правителството на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка. На негово място за министър-председател беше избран шефът на Федералната данъчна служба Михаил Машустин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG