Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оцелели от "Аушвиц": Не бъдете безразлични


Оцелял от Аушвиц по време на церемонията, отбелязваща освобождаването на концлагера в Освиенцим, Полша
Оцелял от Аушвиц по време на церемонията, отбелязваща освобождаването на концлагера в Освиенцим, Полша

Президентите на Полша, Израел и Германия, както и държавни и правителствени глави от цял свят отбелязаха в полския град Освиенцим 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер „Аушвиц-Биркенау“ в понеделник.

По време на Втората световна война в лагера са убити 1,4 милиона души. 1,1 млн. от тях са евреи.

На церемонията в музея „Аушвиц-Биркенау“, изграден на мястото на концлагера, присъстваха над 120 оцелели от концлагера и от Холокоста, пристигнали от САЩ, Канада, Израел, Австралия и няколко европейски държави. За разлика от честванията в Йерусалим миналия четвъртък, церемонията в Освиенцим акцентира върху спомените на оцелелите от лагера, които говориха от трибуната. Те призоваха хората да не бъдат безразлични, когато виждат несправедливост, когато малцинствата са дискриминирани, когато историята е изкривявана заради политически цели. И да не забравят случилото се в "Аушвиц".

„Отричането на Холокоста и престъпленията от Втората световна война, е посегателство към паметта на жертвите на „Аушвиц“, чиято пепел още е тук“, заяви полският президент Анджей Дуда.

Той посочи, че Полша винаги ще поддържа истината за Холокоста и паметта за жертвите като гаранция, че ужасът от войната никога няма да се повтори.

На честването присъстваха и президентите на Германия Франц-Валтер Щайнмайер, на Израел Рувен Ривлин, на Украйна Володимир Зеленски, на Австрия Александер Ван дер Белен, както и кралете на Белгия Филип Втори, на Нидерландия Вилем-Александер и на Испания Фелипе Шести. България беше представена от премиера Бойко Борисов, който написа в Туитър: „Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония“.

От ляво надясно държавните глави на Испания, Холандия, Полша и Белгия
От ляво надясно държавните глави на Испания, Холандия, Полша и Белгия

На честванията в Освиенцим обаче не присъстваше нито един от освободителите на лагера. Полските власти съобщиха в неделя, че не са успели да намерят координатите на червеноармейците, за да ги поканят. Директорът на музея „Аушвиц-Биркенау“ Пьотр Чивински каза, че не са получили съдействие от руското посолство в Полша, за да се свържат ветераните и не знаят дали някой от тях все още е жив.

Така единственият представител на Русия на събитието беше руският посланик в Полша Сергей Андреев.

Оцелели от Аушвиц поднасят цветя на паметника на жертвите. Над 1,4 млн. души са загинали в него между 1941-1945 г.
Оцелели от Аушвиц поднасят цветя на паметника на жертвите. Над 1,4 млн. души са загинали в него между 1941-1945 г.

Отношенията между Москва и Варшава се изостриха през последния месец, след като руският президент Владимир Путин заяви, че Полша има отговорност за започването на Втората световна война. Това предизвика полския премиер Матеуш Моравецки да обвини Путин в лъжа, а Европейската комисия обяви, че е недопустимо жертвите да бъдат обвинявани за подпалвачи на войната. Полският президент Анджей Дуда отказа да участва в честванията в Йерусалим миналата седмица, където руският президент се ползваше от почитта на организаторите и му беше дадено да говори първи от лидери от цял свят, събрали се на мемориала „Яд Вашем“.

Лагерът „Аушвиц-Биркенау“ е най-големият концентрационен лагер, построен но нацистите. Червената армия го освобождава на 27 януари 1945 г. и намира в него останали живи 7000 души.

По инициатива на ООН от 2005 г. 27 януари се чества като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Също в четвъртък в Париж френският президент Еманюел Макрон участва в церемония по добавянето на 175 имена в мемориала „Шоа“, където са изписани имената на 77 000 евреи, депортирани от Франция в лагерите на смъртта.

"Завръщането на антисемитизма не е проблем само на евреите. Това е проблем за всички нас. Проблем за Републиката“, заяви Макрон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG