Връзки за достъпност

Извънредни новини

300 европейци бяха върнати от Ухан. Глобално извънредно положение заради коронавируса


Пътничка на римското летище "Фиомичино". Италия първа в ЕС обяви извънредно положение заради вируса
Пътничка на римското летище "Фиомичино". Италия първа в ЕС обяви извънредно положение заради вируса

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от новия коронавирус за световна здравна заплаха в четвъртък вечер, повишавайки нивото на риска за разпространение на заразата.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус огласи решението след заседание на Комитета за извънредните ситуации - независима експертна група към базираната в Женева организация.

Той посочи, че макар броят на заразените извън Китай, да е сравнително малък - 98 души в 18 държави, светът трябва да действа заедно, за да спре разпространението на вируса.

Обявяването на извънредна ситуация означава, че СЗО смята епидемията за международна здравна заплаха, изискваща координирани усилия и въвеждане на здравни мерки, препоръчани от СЗО.

“Не знаем какви щети този вирус може да нанесе, ако се разпространи към страни с по-слаби здравни системи. Трябва да действаме сега, за да помогнем на държавите да се подготвят за такава вероятност”, каза Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Глобалната здравна заплаха изисква здравните власти освен другото, да усилят наблюдението и подготовката за евентуално посрещане на носители на вируса.

Започна евакуация на чужди граждани от Ухан

СЗО изрично подчертава, че не препоръчва ограничаване и забрана на на пътуванията и търговската дейност. Въпреки това Италия стана поредната държава, която забрани на авикомпаниите си да летят до Китай, като премиерът Джузепе Конте обяви новината минути след съобщението на СЗО.

Русия затвори сухопътната си граница с Китай, а Европейската комисия нареди на служителите си да не пътуват до и от азиатската държава, освен при крайна необходимост.

Решението на СЗО идва в деня, в който беше съобщено за най-голямото дневно увеличение на починалите (38). Броят на жертвите на вируса достигна 213 души. В четири държави извън Китай, е установено прехвърляне на вируса от човек на човек - Япония, Виетнам, САЩ и Германия. Въпреки тревожно бързото разпространение, засега новият коронавирус е по-малко смъртоносен (2%) от епидемиите от ТОРС (10%) и от ебола (70%).

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията лабораторно потвърдените случаи са 9834 в 18 държави. Извън Китай носители са потвърдени в Азия, Австралия, Северна Америка и в Европа.След като Финландия съобщи за един болен в четвъртък, общият брой на заболелите от корона вируса в ЕС стана11, с по четири случая във Франция и в Германия, два в Италия и един във Финландия. В петък следобед Великобритания също обяви за двама заразени, които били отседнали в хотел в Йоркшир.

САЩ и Япония първите успешно репатрираха свои граждани от Ухан. Двата европейски чартъра с граждани от 14 европейски държави излетяха от Китай в петък. Първият с около 200 френски граждани се приземи около обед край Марсилия, в южна Франция. Вторият, с 83-ма британци и 27 граждани от други европейски държави, кацна на военновъздушна база в Оксфордшир, Великобритания. Всички пътници на борда са подписали предварително съгласие за 14-дневен карантинен период, в който ще останат под наблюдение в специално оборудвани болници.

Австралия и Нова Зеландия също обявиха планове да евакуират своите от най-засегнатата провинция Хубей.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че България е получила тестове за потвърждаване на евентуално заразени, допълнителнителни маски и предпазно облекло за лекарските екипи.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG