Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва Васил Божков за убийства, принуди и изнасилвания


Преди седмица прокуратурата повдигна 7 обвинения на Васил Божков, а през уикенда главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът е бил задържан в Обединените Арабски емирства
Преди седмица прокуратурата повдигна 7 обвинения на Васил Божков, а през уикенда главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът е бил задържан в Обединените Арабски емирства

Специализираната прокуратура разследва Васил Божков за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент. Това съобщи държавното обвинение във вторник.

„В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент.“ се казва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата до медиите. В него се казва също, че са изискани и досъдебни производства от други прокуратури, свързани с убийства и опити за такива.

„Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания“, казват още от прокуратурата.

Също така гражданите, които имат информация, която би могла да помогне в разкриването на престъпните дейности на групата, ръководена от Васил Божков са призовани да сигнализират на телефони 02 982 8998 и 02 9828590.

Преди няколко дни бившият бизнеспартньор в хазартния бизнес на Божков Цветомир Найденов обяви в телевизионно интервю, че обвиняемият бизнесмен е „сериен изнасилвач, изнасилил стотици жени“.

През изминалата седмица прокуратурата повдигна 7 обвинения на Божков. Сред тях бяха ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Сигналът за изнудване, по който Специализираната прокуратура през декември образува досъдебно производство срещу Божков бе по сигнал на братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан.

В събота главният прокурор Иван Гешев обяви, че хазартния бос е бил задържан заедно със свои съдружници на територията на Обединените Арабски емирства, а ден по-късно заяви, че е получил официално потвърждение за извършения арест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG