Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лаура Кьовеши предупреди за риск от провал на европейския главен прокурор


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши предупреди за възможен провал на службата на европейската прокуратура заради липсата на пари и достатъчен персонал. Пред комисиите за граждански свободи и за бюджетен контрол на Европейския парламент, Кьовеши, която беше назначена на поста през октомври 2019 г., заяви, че сегашните разчети няма да позволят на службата да поеме работата, която я очаква.

"В първия ден, в който заработим, очаквам да получим 3000 дела и още 2000 до края на първата година. С толкова малко хора не можем да се справим", обясни Кьовеши в Брюксел в четвъртък.

В момента службата има средства да обезпечи работата на 22-ма европейски прокурори, 32-ма прокурори, които ще работят по делата в страните, където са извършени престъпленията, и 29 души администрация. По план службата трябва да започне работа до края на годината.

"Ако не решим въпроса с бюджета и с персонала, има голям риск да не можем да започнем работа", предупреди Кьовеши.

Тя съобщи, че част от държавите, които участват в Европейската служба на главния прокурор, не желаят да отделят прокурори само по европейски дела, а предвиждат делегираните към нея да разследват на половин щат и други дела, които не са свързани със службата.

"Как може да се работи на половин щат, аз не съм виждала една четвърт прокурор, който сутрин да работи за нас, следобед за националната прокуратура и да се преценява на място кога да се явява по европейски дела и кога по национални", заяви Кьовеши в парламента.

В момента тя обикаля столиците на 22-те държави, включително България, които участват в инициативата, за да прецени по колко прокурори трябва да се назначат във всяка от тях, за да работят по европейски дела.

Европейската прокуратура беше създадена през 2017 г., за да разследва престъпления, ощетяващи европейските финансови интереси, като измами с евросредства, укриване на ДДС и др.

Кьовеши съобщи, че възнамерява във всяка държава да назначи различен брой делегирани прокурори според броя на делата от компетенцията на службата, които са заведени, но и според националната специфика. Това ще стане, след като се реши проблемът със заетостта на тези прокурори, обясни тя.

"Ако искаме да свършим сериозна работа от първия ден, трябва да започнем само с прокурори, работещи изцяло за нас и поне по двама от всяка страна", заяви пред евродепутатите Лаура Кьовеши.

Главната прокурорка на ЕС изрази несъгласие и с плановете на страните членки службата да започне работа до края на 2020 г. с нула дела, като през следващите 3 години увеличи броя на разследванията до 2000. Тя обясни, че това е невъзможно, защото трябва да се съобрази с вече започнатите производства в страните, които са от компетенция на службата, като при това се съблюдават правата на разследваните лица.

"Само, след като започнем работа, ще можем да започнем разследвания на евентуални престъпления", посочи Кьовеши.

Кьовеши получи широка подкрепа от евродепутатите, с изключение на крайно десните популисти, които настояват, че разследванията на престъпленията с еврофондове трябва да си останат национална компетентност.

"Ако Европейската служба на главния прокурор не тръгне с летящ старт, тя ще се провали", коментира нидерландската евродепутатка от групата на либералите Софи Инт'велт след изслушването на Кьовеши.

В Европейската служба на главния прокурор участват 22 държави, с изключение на Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия. Те се съгласиха да предадат на службата разследването на дела за корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи и др., свързани с европейските финансови интереси. Нанесените щети трябва да са поне за 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG