Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И по мое време нямаха визи...". Борисов не е изненадан от действията на САЩ срещу Миталов


Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов не е бил изненадан от решението на Държавния департамент на САЩ да забрани на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов да влиза на територията на страната заради участие в корупция. Премиерът, който е в Брюксел на среща с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, предположи, че наказанието се дължи заради решението на Миталов да разреши на обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин.

„Департаментът е решил, не дава визи. Когато бях главен секретар (на МВР), главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за САЩ…Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа“, каза Борисов.

Той е главен секретар на МВР от 1 септември 2001 до 19 септември 2005 г. По това време главен прокурор е Никола Филчев, а министри са Георги Петканов и Румен Петков.

Бойко Борисов каза още, че по време на срещата между него и американския президент Доналд Тръмп през ноември една от дискутираните теми е била свързана със сигурността на България и по-конкретно пътуването на Николай Малинов в Русия, докато той е бил обвинен в шпионаж в България. В комюникето след срещата беше обявено, че двете страни изразяват готовност за подкрепа на институциите „участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще“.

За Иван Гешев и Цветан Василев

В Брюксел премиерът коментира и писмото, изпратено от главния прокурор Иван Гешев до редица европейски институции, чрез което бе изразен протест срещу сръбските власти заради липсата на отговор по искането на България за екстрадицията на Цветан Василев. В него бе посочено, че европейските институции трябва да са информирани „с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в ЕС“. По думите на Борисов тази позиция не е била предварително съгласувана с Министерският съвет, който по конституция е отговорният орган за формиране на външната политика на страната.

„За разлика от други институции, ние не се месим на независимата съдебна власт по никакъв начин. Нито е съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам тази тема“, каза още Борисов

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG