Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев очаква евентуален импийчмънт "най-много да напълни площадите"


Румен Радев в компанията на началника на отбраната Андрей Боцев и военния министър Красимир Каракачанов
Румен Радев в компанията на началника на отбраната Андрей Боцев и военния министър Красимир Каракачанов

Президентът Румен Радев коментира изказванията на някои представители на ГЕРБ, че е възможно да започнат в Народното събрание процедура по импийчмънт на държавния глава.

"Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", коментира пред журналисти Радев.

Във вторник президентът обяви, че сваля доверието си от правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", обвинявайки го в липса на воля за реформи и борба с корупцията, разхищения и методично погазване на закона и морала. Радев каза още, че не говори от позицията на политически опонент, а "като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България". Той добави, че "днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива".

Веднага след това управляващата партия ГЕРБ реагира остро, а отделни представители заговориха за готовност да стартират процедура по импийчмънт.

"Само българският парламент и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството. Ние вече не го считаме за президент на всички българи", заяви Георги Марков от ГЕРБ от парламентарната трибуна в сряда. Той уточни, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, поискано от главния прокурор Иван Гешев, партията му ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

В края на януари главният прокурор Иван Гешев отправи искане за тълкуване до Конституционния съд относно имунитета на президента. Гешев очаква отговори на въпросите:

Законно ли е прокуратурата да образува проверка и разследване, ако "са налице признаци за извършено от президента, респективно вицепрезидента, престъпление"? Ако е допустимо такива да бъдат образувани, дали имунитетът на държавния глава задължава разследващите да ги прекратят или могат просто да спрат работа по тях до изтичане на президентския мандат?

Конституционният съд веднага образува дело по искането, а ден по-късно прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор с участието на Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Румен Радев отговори, че атаките срещу него и семейството му придобиват "уродливи измерения" и показват необходимостта от промени в Конституцията, свързани с независимостта на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG