Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът разболя и икономиката – срив на Уолстрийт и финансовите пазари в целия свят


Финансовите пазари в цял свят бележат спад заради несигурността от разпространението на коронавируса
Финансовите пазари в цял свят бележат спад заради несигурността от разпространението на коронавируса

Кризата с появилия се в Китай коронавирус COVID-19, който вече засегна десетки хиляди души в общо 30 страни, започва все по-отчетливо да засяга и световните финансови пазари.

На фона на бързото разпространение на заразата Нюйоркската фондова борса се срина и това доведе до поредните притеснения от страна на инвеститорите относно последиците, които могат да настъпят.

Промишленитe индекси на Dow Jones и на Standard & Poor's 500 регистрираха най-големите си загуби от 2 години насам. Dow Jones загуби около 3, 56 % от стойността си, докато този на Standard & Poor's, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, отбеляза спад от 3, 35 %.

Най-голям се оказа спадът на индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq, който достигна 3,71 %.

„Предупреждавам, че ако сте човек, който се занимава с валутна политика, не бихте искали да реагирате пресилено на непостоянството на пазарите“, каза изпълнителната директорка на банката на Федералния резерв в Кливланд. Според нея резултатите от един ден не могат да бъдат взети като категорична оценка за предстоящото развитие.

Азиатските пазари също не са подминати от тежките последици от кризата.

Индексите на стоковата борса в Хонконг спаднаха до рекордно ниски нива, каквито последно са били достигани през 2004 г. Ситуацията е допълнително усложнена след като продължилите няколко месеца протести докараха икономиката на специалния административен район до рецесия.

„Хонконг има дебалансирана икономика, която разчита изключително много на сектори като продажби и туризъм, които ще бъдат сериозно засегнати от липсата на пътуващи хора. Към момента пазарът е високорисков“, заяви Роналд Уан, изпълнителен директор на Partners Capital International Ltd.

За да успее да се справи с кризата пък Китай предприе редица мерки, за да се опита да подсили забавената си икономика. Сред тях бяха намаляване на данъци, както и намаляването на лихвите по заеми. Президентът на страната Си Дзинпин обеща допълнителни мерки, както и стимулиране на инвеститорите с цел да бъдат постигнати заложените икономически и социални цели за годината.

Заради бързото разпространение на коронавируса в Италия еврото отбеляза малък спад спрямо долара и достигна почти до рекордно ниското 1.077 долара за евро, което бе регистрираното най-ниско ниво на валутата за последните 3 години. От стойността си загубиха и китайският юан, австралийският и канадският долар, както и чилийското песо.

Част от индексите на европейските пазари отбелязаха в понеделник рекордно ниски нива от 2016 г. насам.

„Засега изглежда малко вероятно финансовите пазари да се успокоят краткосрочно, което означава, че инвеститорите ще трябва да свикнат с несигурността и промените за неопределен период от време“, коментира пред Ройтерс анализатор от стоковата борса в Лондон.

Заради кризата в Италия премиерът Джузепе Конте обяви, че последиците от масовото разпространение на болестта могат да доведат до сериозни загуби за икономиката на страната.

В същото време, заради страха от разпространение на собствена територия, акциите на гръцката стокова борса отбелязаха спад от 6.5 %.

Притеснение от разпространението на коронавируса изказаха и представители на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които коментираха, че въпросът „не трябва да се подценява“.

В същото време редица световни компании също отчетоха намаляване на прогнозите си за приходи в първата част на годината. „Мастъркард“ излезе с официална информация, че очаква спад на приходите между 2 и 3 % заради кризата с коронавируса. Причина затова е, че са повлияни електронната търговия и пътуванията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG