Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов окончателно остава в ареста


Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов окончателно остава в ареста
Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов окончателно остава в ареста

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава окончателно в ареста, постанови Апелативният специализиран съд. Решението не подлежи на обжалване, но съдията докладчик Даниела Росенова, го е подписала с особено мнение.

Според съдебния състав заради тежестта на обвинението съществува риск Димов да извърши друго престъпление, в случай, че бъде пуснат на свобода. Според съдия Росенова, няма опасност това да се случи, а най-тежката мярка „задържане под стража“ е незаконосъобразна.

„Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление“, посочва съдия Росенова в мотивите си, цитира бТВ.

Нено Димов бе задържан на 9 януари. На следващия ден наблюдаващият прокурор по делото срещу него Ангел Кънчев съобщи, че той е единственият отговорен за водната криза в Перник. Димов получи обвинение за умишлена безстопанственост.

На 11 януари Специализираният наказателен съд взе решение Димов да остане постоянно в ареста, като според прокурор Кънчев, ако излезе на свобода, бившият екоминистър би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването.

Преди седмица съдът разпореди оставането на Димов в ареста, потвърждавайки, че не съществува опасност той да се укрие, но прие, че е възможно да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

В края на януари прокуратурата съобщи, че разследва бившия екоминистър и за концесията на фирма „Юлен“ в Банско.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG