Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свежа управленска мощ." Цялото ръководство на тотото е сменено


Министърът на спорта Красен Кралев
Министърът на спорта Красен Кралев

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор е сменено. Това съобщи първо министърът на финансите Владислав Горанов, а по-късно и Министерството на спорта.

Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев са назначени нови членове на Управителния съвет на тотото. Изпълнителен директор ще бъде Любомир Стефанов Петров, а в ръководството ще влизат още експертите от Министерството на финансите Людмила Костова Петкова и Валентин Страхилов Точев, както и бившите футболисти Христо Георгиев Йовов и Гошо Петков Гинчев. Договорите на членовете на досегашния управителен съвет са прекратени по взаимно съгласие.

Смяната на ръководството идва няколко седмици след като Народното събрание премахна частните лотарии, като така направи държавното тото монополист върху лотарийните игри.

Пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов обясни мотивите за смяната на ръководството с липсата на капацитет с оглед на новото монополно положение за организиране на лотария.

„Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата в бъдеще пред Спортния тотализатор с оглед на това, че единствено това предприятие може да организира лотарии, преценката на министъра на спорта, съгласувано с министъра на финансите, е, че е необходима нова, свежа управленска мощ, ако мога така да се изразя, в това предприятие“, каза Горанов, цитиран от БНР.

Промените в Закона за хазарта бяха внесени от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов от НФСБ, част от „Обединени патриоти“ в края на януари. Те бяха приети с гласовете на управляващата коалиция на ГЕРБ и „патриотите“ на 7 февруари и влязоха в сила на 18 февруари. Те предвиждат държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които до момента се занимаваха с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени.

Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков. В момента той е обвиняем по седем обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Срещу него се води разследване и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент.

Новият изпълнителен директор на тотото Любомир Петров е магистър по компютърни системи и технологии в Технически Университет София. Бил е търговски директор в „Телелинк България“, а от началото на 2018 г. е директор на Дирекция „Търгове и процедури“ в държавната „Информационно обслужване“.

В ръководството влизат и двама експерти от Министерство на финансите - директорът на дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова и началника на отдел "Анализ на данъчната политика" в същата дирекция Валентин Точев.

Част от управителния съвет ще станат и двама бивши футболисти. За бившия национал Гошо Гинчев това е пореден пост в управлението на спорта. Той е съветник на Красен Кралев, член на УС на държавното "Академика-2011", стопанисващо някои от най-големите спортни бази, и председател на Спортно-техническата комисия към БФС.

С "Левски" е свързан и Христо Йовов. През февруари 2019 г. той беше свързван със собствеността на клуба, като се твърдеше, че е получил от Спас Русев 50% от акциите на клуба. Впоследствие собственик стана приближеният до Васил Божков Георги Попов. Йовов беше спортно-технически директор на "Левски" (2013-2014), припомня „Дневник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG