Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК дава 700 млн. евро на Гърция заради мигрантите. Борисов показа на Фон дер Лайен оградата


Бойко Борисов, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел огледаха българо-турската граница от правителствения хеликоптер
Бойко Борисов, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел огледаха българо-турската граница от правителствения хеликоптер

Европейската комисия ще отпусне 700 млн. евро на Гърция за справянето с мигрантския натиск по границите ѝ. Решението бе обявено от председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, която огледа турско-гръцката граница заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, както и с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

"Ситуацията на нашата граница не е въпрос, с който само Гърция трябва да се справя, отговорност е на Европа като цяло…Онези, които изглежда изпитват единството на Европа, ще бъдат разочаровани“, каза фон дер Лайен по време на специална пресконференция в граничния град Кастаниес.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Кириакос Мицотакис и Давид Сасоли оглеждат гръцко-турската граница
Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Кириакос Мицотакис и Давид Сасоли оглеждат гръцко-турската граница

В Гърция ще бъдат изпратени и екипи на граничната служба Фронтекс, съставени от общо 100 човека, лодки, хеликоптери и друга техника.

700-те млн. евро ще бъдат разпределени в две вноски. 350 млн. ще бъдат предоставени веднага, а останалите ще могат да бъдат изискани, в случай на необходими корекции в бюджетите.

След пресконференцията в Кастаниес фон дер Лайен и Мишел пристигнаха в България, където бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов на граничния пункт „Капитан Петко войвода“. Премиерът лично закара ръководителите на европейските институции до правителствения хеликоптер, с който извършиха полет над българо-турската граница.

Освен ситуацията по границата Борисов изтъкна пред гостите си инфраструктурните проекти, извършени от правителството, както и постигнатата договореност за по-ниска цена на природния газ с руската „Газпром“, за която бе съобщено по-рано днес.

„Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска“, каза Борисов.

Разговорите между Борисов и лидерите на европейските институции продължиха по-късно в София.

В последните дни на западната граница на Турция се струпаха хиляди мигранти, след като властта в Анкара обяви, че границите към ЕС са отворени. До това се стигна, след повишаването на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където след удари на сирийската армия загинаха най-малко 32-ма турски войници.

По турско-гръцката граница се стигна до тежки сблъсъци между граничните власти и искащите да влязат на територията на южната ни съседка хора. По Българската граница положението остава спокойно.

Ситуацията доведе до притеснения у лидерите на европейските институции, както и на лидерите на страните членки на ЕС. Някои от тях заявиха, че в случай, че Гърция не удържи на мигрантския натиск ще затворят границите си.

В понеделник вечер по време на среща с премиера Бойко Борисов турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция се отказва от сделката, постигната с ЕС за задържане на мигрантите на нейна територия. По думи на държавния глава това се случва заради неизпълнени задължения от страна на европейските институции, които не са изплащали обещаните през 2016 и 2018 г. пари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG