Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отмени културните събития на закрито заради коронавруса и забрани износа на маски


Заседание на правителството за коронавируса
Заседание на правителството за коронавируса

Министерският съвет реши всички събития на закрито, включително кина, театри и други културни прояви, да бъдат отменени, съобщи БТА. Мярката е взета с цел спиране на разпространението на коронавируса. В неделя беше съобщено за първи регистрирани случаи на COVID-19 в България.

Предложението е направено от министъра на културата Боил Банов и е подкрепено от кабинета. Идеята на кризисния щаб беше да се забранят културните събития на закрито само в двете населени места, където са регистрирани случаи на коронавирус – Плевен и Габрово. Ще бъдат отменени и спортните състезания на закрито. Засега не е обявен краен срок за ограничението.

Беше посочено, че в магазините има достатъчно храна и вода за един месец напред. Премиерът призовава гражданите да не се поддават на паника и да не изкупуват големи количества храна.

Мерките в засегнатите райони

Няма да бъде ограничавано придвижването от и до Плевен и Габрово, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание. Препоръчва се обаче хората да посещават тези градове или да ги напускат, ако вече са там, само при необходимост.

В Плевен и Габрово са отменени всички публични събития. Забраняват се посещенията на туристически обекти и въобще туризмът в Габрово и Плевен. Учебните занимания се отменят. Студентите ще учат само дистанционно. Грипната ваканция за учениците остава до 11 март, но е възможно да бъде удължена.

Двете лечебни заведения в Габрово и Плевен, където са установени случаи на коронавирус, са в карантинен режим на работа. Пациенти не се изписват. Приемат се само такива с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Правителството реши пред всяка болница, особено в пострадалите райони, да има патрул от двама полицаи, които да отклоняват желаещите да посетят близките си.

Недостиг на тестове и маски няма

По думите му у нас няма недостиг на диагностични тестове за COVID-19. Той съобщи, че освен сега наличните близо 3000 теста, са поръчани още 4000 реактива.

Министрите гласуваха също и забрана за износ на предпазни маски и облекла. Такива мерки бяха приети по-рано в страни като Германия и Франция, докато Европейската комисия призова да не се налагат ограничения и да се проявява солидарност между страните от ЕС.

Министерство на здравеопазването пое задължението да осигури предпазни облекла и маски за медицинския персонал навсякъде, където са нужни. Те ще се доставят включително и със специализиран транспорт на МВР и хеликоптери, ако няма достатъчно. Болниците в страната, които имат липса на легла, ще бъдат оборудвани с нови.

Стана ясно още, че българският посланик в Анкара е упълномощен да подпише договор за внос на 50 хил. защитни облекла и маски. Транспортирането им ще бъде извършено незабавно по думите на Борисов.

Премиерът съобщи още, че ще се срещне с представители на големите компании, които произвеждат медицински материали. Борисов посочи, че в България има 250 хил. метра антибактериален текстил, който ще стигне за 3 млн. маски.

На МВР и ДАНС беше наредено да започнат работа срещу спекулата с консумативи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG