Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма нови случаи на коронавирус в България. Съдебните заседания спират за месец


Влизащите в сградата на Министерския съвет минават през проверки
Влизащите в сградата на Министерския съвет минават през проверки

Съдебните заседания по текущите дела в цялата страна да спрат за месец заради новия коронавирус. Такава препоръка гласува да бъде направена на съдилищата съдийската колегия на ВСС, съобщи БТА. Ще заседават само съдебните състави, които трябва да вземат решения по спешност и тези, които се произнасят в закрито заседание.

Председателите на всеки съд ще решават за какъв срок ще приложат тази мярка. Той може да бъде удължен.

Няма да има и общи събрания на съдилища, на които се приемат годишните им доклади. Отменят се семинари, обучения и изпити в съдебната система. Ограничен ще бъде достъпът до всички съдебни сгради. Всички помещения ще се дезинфекцират по четири пъти на ден. А служителите, които работят с външни лица, трябва да са с маски, които сменят на два часа. Те трябва да ползват и ръкавици. Навсякъде в съдебните сгради ще се слага дезинфектант.

Съдийската колегия препоръча на всички - магистрати и служители, които са пътували в рискови държави и не се чувстват добре, да останат по домовете си.

Освен това със заповед на главния прокурор Иван Гешев от 9 март е преустановен приема на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.

На брифинг на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса сутринта във вторник следобяд беше съобщено, че изследваните повторно осем съмнителни проби са отризателни и няма нови случаи на COVID-19 у нас.

Първите случаи у нас бяха регистрирани през уикенда в Плевен и Габрово. За да бъде ограничено рзапространението на вируса, правителството реши да отмени културните събития на закрито, както и да остави спортните прояви без публика. В двата засегнати града са отменени всички публични събития.

Във вторник ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия, посочи, че крутите мерки извън двете огнища на болестта са излишни. Той каза, че щабът ще предложи те да бъдат облекчени. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на културата предприеме мерки за изпълнение на препоръките. До момента не е известно дали това значи, че ще отпадне забраната за културни събития на закрито.

Мутафчийски посочи, че до сряда щабът ще разработи предложения как министерствата по ресори да упражняват контрол в местата със заразени хора и извън тях. Той се извини за случаите, в които е имало криворазбрани мерки - като да спре обслужване на хората в увреждения, и подчерта, че такива мерки не са препоръчвани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG